Flerårig lobelia

Populärnamn: Flerårig lobelia
Vetenskapligt namn: Lobelia spp.

Familj: Campanulaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: När man väljer flerårig lobelia till sin trädgård är det viktigt att undersöka om arten och sorten verkligen är härdig nog, för det finns många fleråriga lobelior som inte klarar sig i Sverige eller som bara klarar sig i zon I. Arterna Lobelia cardinalis och Lobelia siphilitica är bra val eftersom de båda hör hemma i Nordamerika och brukar klara sig hyfsat i södra Sverige. Flerårig lobelia har lansettformade blad och robusta stjälkar som inte brukar ha några problem med att hålla sig upp utan stöd. Blommorna hos sitter samlade i dekorativa spiror och är vanligen mycket färgsprakande. Lobelia cardinalis har till exempel samma intensivt röda färg som den klassiska katolska kardindalklädseln.

Storlek:  50-100 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – II (III)

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Den fleråriga lobelian vill ha näringsrik jord med gott om mull. Det är viktigt att jorden dränerar väl. Blanda ut jorden med mull och lövkompost innan plantering. I Sverige vill lobelior ha full sol eller halvskugga. Tänk på att full sol torkar ut jorden fortare – skydda gärna växtplatsen med något fuktighetshållande material, t ex kompost eller gräsklipp.

Skötsel: Eftersom lobelian inte är så härdig är det säkrast att gräva upp några unga skott från utkanten av plantan på hösten eller samla in frön när de har mognat så att man kan ersätta de lobelior som eventuellt dör ute i trädgården under vintern. Täck alltid över växtplatsen med torra löv som i sin tur täcks in med granris. Vissa sorters flerårig lobelia måste alltid grävas upp på hösten och förvaras inomhus tills det blir varmt nog igen.

Förökning: Lobeliafrön kan sås inomhus i mars eller april, eller i såbädd utomhus i maj. Man kan även föröka genom att gräva upp unga sidoskott under hösten.

Övrigt: Flerårig lobelia är giftig.