Fackelblomster

Populärnamn: Fackelblomster
Vetenskapligt namn: Lythrum salicaria

Familj: Lythraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Fackelblomster är en hög och upprätt växt vars blommor bildar ett ax i toppen. Upp längs stängeln sitter smala mörkgröna blad, vanligen parvis. Blommorna är normalt rosavioletta, men man kan få tag på sorter som har andra blomfärger. Om man vill ha en riktigt hög sort av fackelblomster kan man till exempel välja sorten ’Feuerkerze’ som blir uppemot 120 cm hög och får rosaröda blommor. För den som är intresserad av lägre sorter finns till exempel den cirka 60 cm höga lilaröda ’Robert’.

Lythrum salicaria är nära släkt med Lythrum virgatum och båda arterna brukar kallas fackelblomster på svenska. Lythrum virgatum har något smalare blomställningar och upplevs normalt som något gracilare än Lythrum salicaria.

Storlek: 60-120 cm hög, 20-40 cm bred

Växtzon: I – VI  

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Fackelblomster vill ha fuktig och näringsrik jord. De brukar trivas extra bra intill vattensamlingar som hjälper till att hålla jorden fuktig, t ex trädgårdsdammar. Om du har områden i din trädgård som är naturligt fuktiga, till exempel på grund av underjordiska källor, är fackelblomster ett utmärkt val eftersom de trivs där många andra växter bara skulle ruttna bort. (Men det finns några sorters fackelblomster som trivs även i torrare jordar.) Rikligast blomning får man i full sol.

Skötsel: Fackelblomster måste vattnas ordentligt eftersom de är så fuktighetskrävande. På hösten bör man täcka över växtplatsen med löv eller granris som får ligga kvar tills på våren, särskilt om trädgården inte ligger i södra Sverige.

Förökning: Fackelblomster bildar rejäla ruggar när de trivs och behöver därför delas regelbundet. Gräv upp hela plantan under våren och använd en grep eller vass spade för att dela upp den i mindre bitar. Det är bättre att bryta än att skära, men ibland har man inte något val.

Övrigt: Fackelblomster passar bra som snittblomma i vildinspirerade blombuketter.