Astilbe

Populärnamn: Astilbe
Vetenskapligt namn:
Familj:

rosa astilbe

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Astilbe är ett släkte som består utav ungefär 20 arter. De har oftast upprätta, styva stjälkar som är starka nog att står för sig själva utan uppbindning. Bladen är flikiga och mycket vackra att plantan ser lika fin ut även när den inte blommar. När den blommar så är blommorna små och sitter i plymer. De olika arterna kan också finnas i olika färger. Tex vita, röda, lila och rosa blommor kan förekomma.

Storlek:  

Växtzon: Odlas upp till zon 8.

Blomsäsong: Blommar från juli till augusti.

Jord/läge: De passar bra i rabatter tillsammans med de flesta växter och andra perenner. Alla arter klarar av lättare skugga men de blommar som bäst i sol. De vill helst ha näringsrik jord som klarar av att hålla sig fuktig. Jorden får dock inte vara blöt. De kan hittas växande vid kanten av en damm men de klarar inte av att stå direktplanterade i vatten. De kan också planteras i stenpartier men det är viktigt att se till att de får tillräckligt med vatten då.

vit astilbe

Skötsel: De fungerar mycket bra som snittblommor eftersom de klarar sig mycket länge i vas. De kan även användas som eterneller om du torkar dem. Det är ett ganska tåligt släkte. Rötterna får aldrig torka ut.

Förökning: Större plantor går att föröka genom delning. Det är bäst att utföra på hösten eller tidigt på våren. Se till att plantorna inte torkar ut i den starka vårsolen. Rena arter kan förökas med frön men det är mycket sällan man gör det.

Övrigt: Astilbe är ett släkte med relativt friska arter. Det händer mycket sällan att det är några problem med dem. Om växterna torkar ut kan de dock råka ut för mjöldagg. Sniglar har inte någon speciell dragning till det här släktet utan lämnar dem oftast ifred.

astilbe rabatt