Alunrot

Innehåll:

Populärnamn: Alunrot
Vetenskapligt namn: Heuchera spp.
Familj: Saxifragaceae
Typ av växt: Perenn

alunrot

Beskrivning

Alunrotens blommor är röda, rosa, grönvita eller gräddvita och sitter i skira vippor på de tunna stjälkarna. Blommorna är formade som små klockor. De gröna bladen är flikiga och det är vanligt med lätt behåring. Den i Sverige vanligaste alunroten är Heuchera sanguinea som får rosa eller röda blommor beroende på sort. Andra exempel på arter är Heuchera villosa som får vita blommor och Heuchera americana som får grönvita blommor. Om man vill ha vackert marmorerade blad är Heuchera americana ett bra val, och den här arten kan dessutom förbli vintergrön om klimatet är tillräckligt milt.

Alunrot brukar planteras i grupper bestående av minst tre plantor.

Storlek: 75-125 cm hög, 25-45 cm bred
Växtzon: I – VIII. (Bör täckas över på hösten.)
Blomsäsong: maj – september

Alunrot blomma

Jord/läge

Alunroten vill ha väldränerad jord som helst ska vara något basisk, dvs med ett pH-värde strax över 7,0. Om du har sur jord i din trädgård kan du göra den mer basisk genom att tillsätta kalk. Både full sol och halvskugga fungerar bra för alunrot.

Alunrot Skötsel

Täck gärna växtplatsen med fuktighetshållande material, t ex gräsklipp eller kompost. Under sommaren bör man regelbundet klippa av de stjälkar som har utblommade blommor eftersom det stimulerar ny tillväxt och gör att alunroten blommar längre. Klipp av stjälkarna så nära jorden som möjligt. Eftersom alunrot inte hanterar barfrost väl bör man täcka över plantan på hösten innan den första frosten kommer. Man kan t ex använda löv eller granris.

Förökning av Alunrot

Stora plantor kan och bör delas, särskilt om stamdelarna är uppkrupna. Efter delningen ska man omedelbart plantera delarna igen så att de inte hinner torka ut. Bästa tiden för delning är vår och höst. Räkna med att dela dina alunrötter var 3-4 år. Rensa bort förvedade delar i samband med delningen.

Övrigt

Alunrot kan användas som marktäckare, t ex under träd.

Alunrot har inget att göra med det blodstillande medlet alun (och som man ofta använder i trolldeg för att den inte skall torka ihop).  Alun pulver är kaliumaluminiumsulfat ( KAl(SO4)2·12H2O ) som framställs genom behandling av bauxit med svavelsyra och kaliumsulfat eller genom kalcinering och lakning av alunhaltiga skiffrar. Ämnet framställs inte ur alunrot.

alunrot Heuchera med röda löv