Älggräs

Populärnamn: Älggräs
Vetenskapligt namn: Filipendua ulmaria
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Älggräs är en stor ört som kan växa sig över en och en halv meter hög. Blommorna är gräddvita och doftar starkt, doften kan påminna lite om honung. De växer i breda knippen. Blommorna har fem kronblad, frukterna är spiralvridna och kala. Frukterna är fyllda med luft och det gör att chanserna för spridning ökar då de kan hålla sig flytande i vatten. Växtens blad sitter i par och är mörkgröna på ovansidan med en ljusare nyans på undersidan.

Storlek: Den blir 1-1,5 meter hög.

Blomsäsong: Blommar från juni till augusti. Den blommar vanligtvis inte förrän efter midsommar.

Jord/läge: Det växer ofta många exemplar utav den här växten tillsammans på fuktiga marker. Gillar bäst att stå planterad i fuktig till blöt, neutral jord.

Skötsel: Älggräs bör stå planterade i fuktig jord i ett halvskuggigt läge.

Förökning: Blommorna lockar till sig insekter som sköter pollineringen. Det finns dock ingen nektar i blommorna som de kan ta utan de nöjer sig med pollen. De är lättast att frösås. Du bör plantera dem i mars-maj och ha ett plantavstånd på 30 cm. Fröna behöver förkultiveras. Blommorna är tvåkönade och växtens frukt är en nöt.

Övrigt: Älggräs är vanlig och växer över hela landet. Älggräset breder ut sig över hela Skandinavien och nästan hela Europa och Sibirien. Älggräs tillhör familjen rosväxter och hör inte alls till familjen gräs, som namnet kan lura en till att tro. Både blommor och blad har använts till olika saker, bla har växten använts som svettdrivande medel, den innehåller ett febernedsättande och smärtstillande ämne. Växten kan också användas till att göra örtte av. Älgar gillar älggräset. Släktet Filipendula består utav tio arter men endast två stycken förekommer i Sverige. Det är brudbröd och älggräs.