Akleja

Populärnamn: Akleja
Vetenskapligt namn: Aquilegia vulgaris
Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Aklejan tillhör familjen ranunkelväxter som innehåller ca 70 till 80 arter. Akleja är en flerårig ört som oftast har blålila blommor men finns även med rosa, vita eller två färger. Stjälken växer uppåt och har strödda rundade blad. Blommorna sitter ensamma eller i knippen och hänger ner. Blomman ger endast fem småfrukter. Den har dubbla trefingrade rosettblad.

Storlek: Stjälken kan bli upp till 80 cm hög.

Växtzon: Odlas upp till zon ???

Blomsäsong: Blommar i juni-juli.

Jord/läge: Den hittas oftast runt om gamla gårdar, parker och kloster. Står sig bäst om den planteras i sol till halvskugga. Föredrar lucker mulljord.

Skötsel: Det finn ett kryp som kallas för Aklejagallmygga vars larver sätter sig i växtens knoppar och äter upp dem inifrån. De försvinner oftast från plantan innan de upptäcks. Se till att plocka bort alla skadade knoppar och bränn dem. lägg dem inte på komposten eller liknande för då kan Aklejagallmyggan föröka sig där.

Förökning: Aklejan självsår sig lätt. Växtens frön är blanka. Humlor tycker om den här växten och det är bara de som når ner till nektaren andra insekter har för kort tunga. De är också lätta att fröså och förökning genom delning är inte speciellt svårt. Om du ska ta frön själv så bör du vänta tills frökapslarna har torkat och blivit bruna och de precis börjar öppna sig. Låt de vara i kylskåpet en vecka innan du sår dem. Så på försommaren.

Övrigt: Det är osäkert om den kan vara giftig i större doser. Förr användes den för att få bort skabb. Det var munkar som förde in växten i Sverige. Det är sällsynt att den förekommer förvildad i Sverige. Den är rådjurssäker. Akleja är det försvenskade namnet av det vetenskapliga namnet Aquilegia.