Bolltistel

Populärnamn: Bolltistel
Vetenskapligt namn: Echinops spp.

Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Bolltisteln är en särpräglad växt där varje stjälk pryds av en stor, klotrund blomkorg. Bladen är också speciella, de är starkt flikiga och tvåfärgade. Undersidan är oftast grå och luden medan översidan är blågrön. Echinops bannaticus är ett bra val för den som vill ha en riktigt hög bolltistel, medan Echinops ritro passar den som föredrar något lägre tistlar med mindre klot. Hos Echinops bannaticus kan kloten bli upp till 7 cm i diameter. Det finns flera olika blå nyanser att välja mellan hos denna art, t ex ’Taplow Blue’ som får intensivt blå blommor. Ursprungsformen av Echinops ritro är omtyckt huvudsakligen för sina strama metalliska blommor som skiftar från gråblått till silverblått.

Storlek: 50-100 cm hög, 30-50 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Bolltisteln har inte några särskilda krav förutom väldränerad jord. Bäst mår den i full sol, men den klarar sig även halvskugga.

Skötsel: Under sommaren bör man ta bort de lägsta bladen så snart de börjar vissna. Ofta klarar sig bolltisteln utan gödning, men om du märker att dina plantor börjar växa sämre kan du ge dem en portion fullgödsel under sommaren.

Förökning: Bolltisteln självsår sig villigt och man kan också samla in frön på hösten och plantera på nya platser i trädgården. Tänk dock på att blomfärgen på de frösådda plantorna inte alls behöver bli samma som på moderplantan.

Etablerade plantor bör delas ungefär vart femte år. Man kan också använda de små rotskott som uppstår vid sidan av plantan för att driva upp nya plantor. Delning och användning av rotskott ger alltid samma blomfärg som moderplantan.

Övrigt: Bolltisteln är mycket tåligt mot uttorkning.

Om du vill plocka bolltistelns blommor och torka dem bör du ta dem innan de hunnit slå ut helt.