Odla Vitlök

Vitlöken har odlats av människan i minst 5000 år och finns inte vilt i naturen. Vitlöken har en karaktäristisk smak och doft eftersom den innehåller svavelrika eteriska oljor, och den har använts flitigt både i matlagningen och som medicin. Vitlök kan både användas för att smaksätta andra råvaror och ätas helt på egen hand. Det är till exempel mycket gott att grilla eller ugnsbaka färsk vitlök.

I många kulturer figurerar vitlöken i olika myter och den tillskrivs ofta olika övernaturliga egenskaper. Det finns till exempel en kristen myt som handlar om hur vitlöken växte upp ur djävulens vänstra fotavtryck när han vandrade ut ur edens lustgård. (Ur det högra fotavtrycket bildades vanlig gul lök.) I Centraleuropa användes vitlök för att hålla onda krafter såsom demoner, vampyrer och varulvar borta.

Att odla vitlök

  1. Vitlök vill ha näringsrik jord som dränerar väl. Luckra upp jorden ordentligt innan plantering och fyll på med en rejäl mängd organiskt material. I jord som inte dränerar väl kan vitlöken ruttna bort.
  2. Välj en växtplats där vitlöken kommer att få full sol. Sex timmars sol varje dag räknas som ett absolut minimum, och mer är bättre.
  3. Vitlök planteras på hösten, från augusti till oktober. Tänk på att vitlök man köper i mataffären kan ha behandlats för att förhindra groning. Om du vill vara på den säkra sidan, köp sättvitlökar istället.
  4. Plantera gärna vitlök på så många platser som möjligt i grönsakslandet och resten av trädgården eftersom den kan skrämma bort många skadeinsekter. Man bör dock inte kombinera vitlök med bönväxter eller ärtor eftersom vitlöken hämmar deras utveckling.
  5. Dela sättlöken i klyftor.
  6. Placera klyftorna cirka 5 cm ned i jorden med spetsen uppåt. Klyftorna bör placeras cirka 15 cm från varandra. Lämpligt radavstånd är 20-25 cm.
  7. Fyll på med jord och täck växtplatsen med något skyddande material, t ex halm.
  8. När våren kommer byter man ut det gamla täckmaterialet och börjar samtidigt vattna regelbundet.
  9. På försommaren bör man luckra jorden kring löken regelbundet och blanda upp den med kompostjord. Redan nu kan man börja skörda vitlöksblad och använda i köket. Vitlöksblast har en lång rad användningsområden, t ex hackad och blandad med gräddfil som smakrik dippsås. Om det dyker upp blomställningar bör man klippa bort dem så att plantan inte lägger energi på att blomma.
  10. Om man vill ha milt smakande vitlök är det lämpligt att skörda redan i juni och juli. Om du vill kunna lagra din vitlök bör du skörda den först när bladen börjar bli gula i augusti. Använd en av lökarna som prov – gräv upp den och kontrollera att det går lätt att skilja klyftorna från varandra. Om man väntar för länge med att sköra vitlökarna kan det skyddande yttre skalet försvinna eller bli dåligt.
  11. Vitlök som ska lagras ska placeras i mörker på en varm och torr plats i tre veckor.

Problem man kan stöta på när man odlar vitlök

Vitlöken är en tålig växt som i princip aldrig drabbas av skadeinsekter, den kan tvärt om hjälpa till att hålla skadeinsekter borta från närliggande växter. Däremot mår den inte bra av att odlas i blöt jord, då kan den ruttna bort helt.