Odla Sparris

Sparrisen övervintrar i Sverige och om man tar väl hand om sin planta och inte skördar för mycket under de första åren brukar man utan problem kunna njuta av den i åtminstone 20-25 år. Det finns två olika typer av sparris: vit sparris och grön sparris. Vit sparris odlas i höga sängar som stänger ute allt ljus och när det är dags för skörd skär man av den under jorden. Grön sparris ska inte skyddas från ljus och vid skörd skär man av den strax ovanför markytan. Grön sparris har kraftigare smak och innehåller mer näring än vit sparris. Idag går det även att få tag på lila sparris. Den lila sparrisen har tagits fram i Italien och säljs under namnet ’Violetto d’Albenga’. Den innehåller mer socker och mindre fibrer än vit och grön sparris.

Odla sparris

  1. Sparriskronor planteras så snart jorden går att bearbeta igen efter vintern i de kallare odlingszonerna. För den som har sin trädgård i södra Sverige är det istället bäst att plantera under hösten eftersom den heta sommaren kan vara jobbig för den nyplanterade sparrisen.
  2. Sparris trivs bäst i full sol, men klarar sig även i halvskugga. Skörden blir dock mindre i halvskugga än i full sol.
  3. Sparris vill ha näringsrik jord som dränerar väl, gärna sandblandad jord med gott om humusämnen. Innan plantering bör man blanda ut jorden med kompost. Tillsätt även sand om dräneringen är dålig. Till skillnad från många andra trädgårdsväxter uppskattar sparrisen jord som är lite stenig. Jordens pH-värde bör ligga på 7,0-7,5 (neutral till något basisk).
  4. Gräv en planteringsfåra som är 25 cm djup och lika bred. Fårorna bör inte ligga närmare varandra än 75 cm.
  5. Använd sand för att bygga upp en liten sandås längs fårans botten.
  6. Sprid varsamt ut sparriskronans rötter över sandåsen. Låt inte sparriskronorna hamna närmare varandra än 40 cm.
  7. Täck över sparriskronorna med jord. Fyll inte hela vägen upp, man fyller gradvis på med mer och mer jord i takt med att sparrisplantorna växer sig högre.
  8. Vattna.
  9. Håll jorden ständigt fuktig tills hösten kommer.
  10. Under sommaren bör man tillföra näring i form av 5 cm kompost.
  11. För att underlätta övervintringen täcker man växtplatsen med 20 cm gräsklipp varje höst. Gulnade bladstjälkar ska alltid klippas av och rensas bort på hösten eftersom risken för sjukdom ökar om de får stå kvar.
  12. Om du vill ha vit sparris, täck växtplatsen med 30 cm sandjord så snart jorden börjar tina på vårkanten.
  13. Man skördar inte sparris förrän tidigast år tre. Första skörden ska vara mycket sparsam, sedan förlängs skördesäsongen och rikligheten gradvis i takt med att plantan etablerar sig. Skörda bara tjocka 20-25 cm höga sparrisskott.

Det går även att odla sparris från frön. Frön är billigare än sparriskronor, men kräver mer arbete av trädgårdsodlaren och du kan inte räkna med någon skörd förrän absolut tidigast år fyra och då är skörden mycket begränsad i omfattning.

Problem man kan stöta på när man odlar sparris

Sparrisskalbaggen kan ställa till problem för sparrisplantorna. De är tämligen lätta att känna igen eftersom de är orangefärgade med svarta markeringar. Larverna är grågula. Skalbaggen lägger sina ägg på de smala sparrisbladen och både den vuxna skalbaggen och dess larver äter upp sparrisskotten. Man kan minska risken för sparrisskalbagge genom att plantera tomater nära sparrisen. Som en extra bonus har det visat sig att sparris eventuellt minskar risken för nematoder på tomatplantornas rötter.

Eftersom den vilda sparrisen ofta växer i marina miljöer är den mer salttålig än de flesta andra trädgårdsväxter. Förr var det vanligt att hälla lite salt i sparrisrabatten eftersom det höll ogräset borta utan att sparrisen skadades. Väljer man den metoden måste man förstås fortsätta odla sparris eller andra salttåliga växter där år efter år eftersom saltet ligger kvar.