Odla Pumpa

Pumpa är god att äta men odlas även som ren prydnadsväxt, som marktäckare och för att hålla ogräs borta. Det är inte bara själva pumpan som är smaskig, blommorna gör sig utmärkt i både sallader och bål. Det är också populärt att doppa färska pumpablommor i frityrsmet och fritera som efterrätt. Fröna kan rostas och ätas som snacks med eller utan salt.

Det finns många olika sorter att välja mellan för den som vill odla pumpa. Om du vill ha en stor pumpa att karva lyktor ur till Halloween kan du till exempel välja sorten ’Connecticut Field’ som är gulorange med förhållandevis tunt och lättkarvat skal. För den som satsar på att slå världsrekordet i pumpatyngd är det istället ’Atlantic Giant’ som gäller. Vill man använda pumpan i matlagningen passar ’Vegetable Marrow’ eller ’Spagettipumpa’ utmärkt. Dessutom finns givetvis en lång rad olika prydnadspumpor att välja mellan. De säljs oftast under samlingsnamnet prydnadspumpor och varierar stort sinsemellan både vad gäller färg och mönster. Vissa prydnadspumpor är dekorativt knottriga.

odla pumpa

Odla pumpa

 1. I Sverige är det bäst att förkultivera pumpafrön inomhus och plantera plantorna ut när det blivit varmare ute. I de sydligaste delarna av Sverige kan det dock fungera att plantera frön direkt i trädgården.
 2. Placera ett frö i varje kruka och ställ krukorna varmt.
 3. När plantan börjar komma upp är det viktigt att vattna och ge näring.
 4. Några veckor innan plantering, gräv ett 20 cm djupt och 15 cm brett planteringsdike. Använd den uppgrävda jorden för att skapa skyddande vallar kring diket och täck över med fiberduk.
 5. När det börjar bli dags för utplantering i trädgården, härda plantorna genom att gradvis låta krukorna stå ute längre och längre varje dag.
 6. Ta bort fiberduken och fös ned lite jord från jordvallarna i diket. Blanda ut jorden med långsamt verkande gödningsmedel.
 7. Plantera pumpaplantorna.
 8. Täck över med fiberduken.
 9. Man måste regelbundet lyfta på duken och vattna pumporna. Låt den skyddande fiberduken ligga kvar tills det blir riktigt sommarvarmt ute och plantorna har kommit igång att växa ordentligt.
 10. Dagens pumpor kan verkligen växa sig enorma, men de har trots det riktigt små rötter. För att klara av att växa sig stora behöver de därför vattnas flitigt, såvida det inte är en mycket blöt sommar. Om man inte har gett pumporna långsamt verkande gödning vid planteringen måste man gödsla dem regelbundet hela sommaren.
 11. Välj ut hur många pumpor du vill låta varje pumpaplanta producera och plocka bort de överflödiga blommorna. Ju större pumpa, desto färre frukter per planta. Blommorna är goda att äta.

pumpa blomma

Problem man kan stöta på när man odlar pumpa

Pumpan kan få problem med sniglar som äter upp både blad och fruktämnen. Om du har snigelproblem i trädgården är det säkrast att placera pumporna på tegelstenar eller liknande så att de inte ligger direkt mot markytan. Du kan även överväga snigelfällor och/eller manuell snigelplockning.