Odla Huvudkål

Huvudkål har odlats av människan under mycket lång tid och den ursprungliga arten Brassica oleracea har används för att förädla fram en lång rad olika former, t ex vitkål, rödkål, grönkål och savojkål. Det var i Asien man först började odla kål och bruket spreds sedan över Europa under det romerska imperiets tid. Kål var en viktig del av kosten i Skandinavien under medeltiden och man tror att kål odlats hos oss åtminstone sedan vikingatiden. Den egentliga huvudkålen uppstod under 1400-talet och det var först under 1600-talet som de första riktigt kompakta kålhuvudena odlades fram. Det var under samma period som savoykål för första gången började odlas i Sverige, efter att ha odlats i Savoyen – ett område i sydvästra Frankrike – sedan medeltiden.

Idag börjar många svenskar återigen få upp ögonen för den billiga, smakrika och nyttiga kålen och flera och flera vågar testa någonting mer än vitkålsallad till pizzan och rödkål på julbordet. Varför inte plantera den härligt milda rödkålen ’Roodkop’ och börja använda den i dina vanliga grönsallader? Eller njuta av den snötåliga savoykålen ’Wirosa’ som håller sig fin och fräsch långt efter att resten av trädgården gott in i vintervila?

Att odla huvudkål

 1. Fyll 8-10 cm stora krukor med planteringsjord.
 2. Plantera tre frön i varje kruka, täck med jord och vattna.
 3. Placera krukorna på en varm plats, men tänk på att jorden snabbare förlorar sin fukt när det är varm. Vattna regelbundet så att jorden aldrig slutar vara fuktig.
 4. När plantorna kommit igång och fått blad, gallra så du bara har en planta i varje kruka.
 5. Placera krukorna på solig plats. Ljusbrist leder till långa och gängliga plantor.
 6. Ungefär fyra veckor innan planerad utplantering är det lämpligt att börja härda plantorna genom att låta dem stå ute på skyddad plats under dagarna. Välj gradvis mindre och mindre skyddade platser och låt dem stå ute senare och senare på kvällarna.
 7. När dagstemperaturen stabilt ligger över 10 grader C ute kan man plantera ut sin huvudkål i trädgårdslandet. Exakt hur nära varandra de kan stå beror på vilken sort man odlar, vissa måste få över en halvmeter plats mellan varandra medan andra inte behöver mer än 30 cm.
 8. Täck jorden kring plantorna med något fuktighetshållande material, t ex gräsklipp.
 9. När skördesäsongen infaller beror på vilken sort du odlar. Sorten ’Erma’ behöver till exempel bara två månader för att bli klar, medan sorter som ’Autoro’, ’Eton’ ’Aubervilliers’ och ’Wirosa’ alla behöver minst fyra månader på sig. Huvudkål är redo att skördas när kålhuvudena känns täta och fasta.
 10. Rensa inte bort plantan efter skörd, om du har tur bildas ett kålhuvud till.
 11. När säsongen är över, dra varsamt upp hela plantan för vinterförvaring (om du odlar en sådan sort).

 Problem man kan stöta på när man odlar huvudkål

Om dina kålhuvuden blir små och lösa kan de bero på att jorden du odlar i inte innehåller tillräckligt mycket kväve, kalium, kalcium och/eller fosfor. Brist på en eller flera av dessa ämnen kan även leda till gulnande blad med bruna spetsar.
Svampsjukdomar kan angripa rötterna vilket visar sig i form av gulbruna fläckar på bladen. Kålhuvuden kan också gulna och vissna ned. Rensa bort de angripna plantorna så snabbt som möjligt för att undvika spridning.

Många fjärilar läggar sina ägg på kålplantor så att deras larver kan kalasa på dem. Kålflylarven är en av många larver som kan ställa till problem genom att gnaga stora hål i kålbladen. För att minska risken för insektsangrepp kan man täcka trädgårdslandet med fiberduk direkt efter plantering.