Odla gurkor i växthus eller på friland

Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop. Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också.

odla gurka

Odla gurkor i växthus

Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus. Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer. Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar.

Så gurkfrö

Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset. Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset. Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus. Krukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan. Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka.

Plantera gurkor

Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något. Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0. Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt. Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra. En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.

gurkplanta från frö

Skötsel

Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst. Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet. Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt. Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar. Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av. Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.

Sjukdomar

Gurka drabbas lätt av spinnkvalster, men om plantan planteras långt ifrån växthusdörren och inte tillåts att doppa bladen mot marken har man minskat risken avsevärt. Vita flygare, svartprickröta och gråmögel är också vanliga problem men genom att byta jord mellan säsonger och kombinera god värme med bra ventilation kan man förebygga det mesta. Om plantan ändå drabbas måste man agera snabbt om man vill ha en chans att rädda plantan. Läs på vad som gäller för just de symptom som syns och agera efter det, man vill inte att hela växthuset förgås bara för att man inte ryckte upp en planta i tid.

Annat

Gurkor kan användas till mer än bara mat.  Det är t.ex. vanligt att ansiktsmasker innehåller gurka. Detsamma är sant för en rad andra hygienprodukter.