Viridifloratulpan

Populärnamn: Viridifloratulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Viridifloratulpen får bägarformade blommor och det finns många olika färger i handeln. Gemensamt för alla viridiflora tulpaner är de grönaktiga skiftningarna i kalkbladen. Om du vill odla en av de klassiska viridifloratulpanerna kan du t ex välja ’Grönland’ som är en traditionell viridifloratulpan som får ljusrosa kalkblad med lindblomsgröna band. Om det är viktigt för dig att dina viridifloratulpaner doftar gott kan du t ex välja ’Artist’, en viridifloratulpan som sprider en lätt, söt doft omkring sig. För utsatta lägen där tulpanen måste kunna hantera en hel del blåst är ’Esperanto’ ett bra val eftersom den får korta, robusta stjälkar.

Storlek: 20-45 cm hög, 15-20 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: maj

Jord/läge: Jorden ska var väldränerad och lucker. Om du förser dina viridifloratulpaner med extra lövkompost kommer de att leva längre. Placera helst lökarna en bit från buskar så att de slipper rotkonkurrens, ett avstånd på minst 45 cm rekommenderas. Full sol är bäst, men viridifloratulpaner brukar kunna blomma även när de står på halvskuggiga platser. På en skuggig växtplats brukar blomningen dessutom hålla i sig längre.

Att sätta lökarna: Tulpanlökarna bör planteras på hösten. Gräv en 2 dm djup grop, luckra upp jorden på botten och blanda i gödsel. Om du har tung jord i trädgården bör du blanda upp den med sand eller kompost innan du planterar viridifloratulpan. Jämna ut jorden i gropen och placera lökarna med den spetsiga änden uppåt, på cirka 1,5 dm djup. Täck över tulpanlökarna med jord och tryck till jorden.

Skötsel: Småvissna blommor kan klippas bort men bladen bör lämnas ifred så att näringen hinner återgå till löken ordentligt. Ta inte bort bladen förrän de vissnat helt. Jorden bör gödslas både höst och vår.

Förökning: När blomsäsongen är över kan du gräva upp tulpanlöken och se om den bildat några nya smålökar. Smålökarna kan planteras och bli till nya blommor. (Gräv bara upp väletablerade viridifloratulpaner.)

Övrigt: Viridifloratulpaner är populära som snittblommor.