Vintergäck

Populärnamn:  Vintergäck
Vetenskapligt namn: Eranthis spp.

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning:  Vintergäcken är en omtyckt vårblomma som ofta ses blomma innan snön ens hunnit smälta bort. I skyddade lägen kan man se de solgula blommorna prunka redan i februari. Bladen dyker inte upp förrän blomperioden är över. De är flikiga och vissnar innan högsommaren. I Sverige är det huvudsakligen två arter av vintergäck som återfinns i våra trädgårdar: Eranthis hyemalis (vanlig vintergäck) och Eranthis cilicicus (turkisk vintergäck). Vanlig vintergäck får gula blommor som är ungefär 2,5 cm stora, medan den turkiska vintergäcken har större blommor med en mörkare gul färg. Hos den turkiska arten skiftar dessutom stjälken i rött. Det finns även hybrider av vintergäck att köpa i handeln.

Storlek: 5-10 cm hög, 5-10 cm bred

Växtzon: I-IV (VIII)

Blomsäsong: mars och april (februari i skyddade lägen)

Jord/läge: Vintergäck mår bäst i fuktig jord, men den ska samtidigt dränera väl. För våt jord kan göra så att löken ruttnar, särskilt jord som är våt under vintern. Vintergäcken uppskattar om du blandar jorden med mullrik kompost innan plantering. Halvskuggiga lägen är att rekommendera, men den tidiga vårsolen är ingen fara. Vintergäck älskar att växa under buskar som fäller sina löv på hösten eftersom det ger exakt rätt sorts halvskugga.

Att sätta lökarna: Vintergäck planteras på hösten. Lägg vintergäckens lökar i blöt i 8-10 timmar. Gräv en 10 cm djup grop. blanda 5 cm av den uppgrävda  jorden med benmjöl och häll tillbaka. Placera löken i gropen med den spetsiga ändan pekandes uppåt. Täck över med jord och skydda med några centimeter täckbark. Om det är tidigt på hösten bör man vattna.

Skötsel: Vintergäcken har svårt att konkurrera med andra växter och det är därför viktigt att rensa växtplatsen, särskilt till en början innan vintergäcken etablerat sig.

Övrigt: Man ska helst undvika att flytta vintergäck. Om du måste flytta lökar eller dela plantor, gör det tidigt på våren.