Vildiris

Populärnamn:   Vildiris
Vetenskapligt namn: Iris spp.
Familj:  Iridaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning:  Det finns många olika vilda irisarter, allt från högresta och robusta växter till små arter som inte blir särskilt höga. Irisarna har inte bara vackra blommor utan det finns också arter som får vackra bär, t ex koralliris (Iris foetidissima) som får korallröda bär under hösten.

Storlek: 40-100 cm hög, 40-50 cm bred

Växtzon: I – III

Blomsäsong: maj och juni

Jord/läge: De flesta arter av vildiris föredrar fuktig och näringsrik jord. Silveriris (Iris pallida) däremot trivs bäst i vanlig trädgårdsjord som inte är så fuktig. Svärdsliljan (Iris pseudacorus) hör hemma längs sjöstränder och kan växa i 10-20 cm djupt vatten.

Att sätta lökarna: Iris kan planteras både under höst och tidig vår. Luckra upp jorden och blanda ut den med kompostjord. Gräv ett 8 cm djupt hål och placera rhizomen horisontalt. Det är viktigt att ögonen/knopparna riktas uppåt och att de sköra rötterna sprids ut. Täck över rhizomen med några centimeter jord och platta till. Vattna och skydda med ett lager täckbark.

Skötsel: När vildiris trivs på en plats behöver den inte direkt någon omvårdnad. Man kan klippa bort skrumpna blad under våren om man vill. Växten uppskattar också att få lite extra näring i form av kompost.

Svärdsliljan (Iris pseudacorus) är en giftig växt och man bör använda handskar när man hanterar den så att man slipper hudirritation.

Förökning: Äldre, väletablerade bestånd av iris bör delas så att de fortsätter blomma ordentligt. Gräv upp och dela under hösten och plantera tillbaka omedelbart. Om man vill föröka vildiris kan man också göra det med hjälp av frön. Samla in mogna frön under hösten och så i februari eller mars. Om man lägger fröna i kylen två veckor och innan plantering och sedan placerar dem på en varm och fuktig plats ökar grobarheten.

Övrigt: Det är viktigt att ta reda på specifik information om just den art eller variant man vill hålla eftersom olika irisar kan ha mycket olika krav.