Vårblommande dvärgiris

Populärnamn:  Vårblommande dvärgiris
Vetenskapligt namn: Iris chamaeiris

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Den vårblommande dvärgirisen utvecklar korta stjälkar som bär upp flera små blommor mycket tidigt under våren. Bladen är smala och kan bli upp till 30-35 cm långa. Bladen skrumpnar bort till sommaren. Det finns tre huvudsakliga blomfärger att välja mellan: vit, gul och indigoblå. Utifrån dessa huvudfärger har en mängd olika nyanser utvecklas, såsom den purpurröda ’J.S. Dijt’. Man kan också välja närbesläktade arter som Iris danfordiae som är gul med mörka fräknar och Iris histriodes som utvecklar rödlila kronblad dekorerade med vita och gula markeringar.

Storlek: 10-15 cm hög, 7-10 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: Sen vinter eller tidig vår

Jord/läge: Jorden ska vara lätt och dränera väl. Om jorden i din trädgård är tung och/eller lerig kan du förbättra den genom att blanda i sand. Iris mår inte bra på växtplatser som är ständigt fuktiga.

Att sätta lökarna: Vårblommande dvärgiris ska planteras på hösten. Gräv en 15 cm djup grop och tillsätt benmjöl. Fyll på med några centimeter jord och 2 cm sand. Blanda allting ordentlig innan du trycker ned knölarna med den platta sidan nedåt. Använd resten av jorden för att täcka över knölarna och tryck till. Jorden får inte hårdpackas, bara tryckas till lätt. Vattna rejält. Vårblommande dvärgiris brukar klara sig utan skydd, men om man är osäker kan man för säkerhets skull lägga över några centimeter täckbark eller liknande.

Skötsel: Under våren kan man utan problem plocka bort blommorna i takt med att det vissnar, men bladen bör man alltid lämna kvar så att de får vissna i sin egen takt. Om man tar bort bladen tar man bort viktig näring som borde ha fått återgå till löken.

Övrigt
: Vårblommande dvärgiris kan odlas inomhus i kruka och fås att blomma under vintern. Plantera under hösten och placera på en sval plats i 10 veckor. När du vill att de ska blomma flyttar du dem till ett ljust – men fortfarande svalt – rum.