Turbanblommande lilja

Populärnamn: Turbanblommande lilja
Vetenskapligt namn: Lilium spp.
Familj:  Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Liljor vars kronblad är tillbakarullade brukar kallas turbanblommande liljor, eftersom blommorna påminner om miniatyrturbaner. Det finns många olika arter som har detta utseende och de kommer i en myriad av färger och nyanser. Du kan t ex välja mellan gul, orange, röd, rosa och vit. Turbanblommande liljor har höga stänglar och det är vanligt att bladen sitter i kransar.

Storlek: 100-200 cm hög, 30-40 cm bred

Växtzon: I – III (VII). Varierar stort från art till art.

Blomsäsong: juni – augusti

Jord/läge: Liljor behöver jord som dränerar väl för att må bra, eftersom fuktig och tung jord gör att deras rötter ruttnar bort. Mullhaltig jord som är en smula sur är ett extra plus. Halvskugga rekommenderas.

Att sätta lökarna: Turbanblommande liljor ska helst planteras på hösten, men våren kan fungera. Luckra upp jorden ned till 30 centimeters djup och blanda i kompost. Lägg ut ett lager sand för ökad dränering och placera löken med den flata sidan nedåt. Lökens spets bör hamna cirka 15 cm under jordytan. Täck över med jord och tryck till. Vattna och lägg på ett skyddande lager av något täckande material, t ex täckbark.

Skötsel: På våren bör man blanda ned kompost och benmjöl i jorden. Välbrunnen gödsel kan också var gynnsam, men man bör vara försiktig så man inte ger turbanblommande liljor alltför mycket näring eftersom det inte är nyttigt för dem.

Förökning: Om man låter utblommade blommor sitta kvar bildar de frön. Fröna kan planteras inomhus i krukor på hösten så har man plantor redo att planteras ut på våren. Det är viktigt att hålla jorden porös om man vill att turbanblommande liljor ska sprida sig i trädgården.

Övrigt: Om du vill ha en riktigt härdig turbanblommande lilja kan du välja Lilium martagon. Denna art är härdig i zon VII, och klarar dessutom skugga bättre än de flesta andra turbanblommande liljearter.