Tulpan

Populärnamn: Tulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa
Familj: Liliaceae
Typ av växt: Lökväxt

tulpan

Beskrivning: Namnet tulpan tros vara en förvrängning av ordet turban, och blomman kan ju sägas likna en turban. Idag kan man få tag på tulpaner i alla möjligt färger och mönster, till och med purpurfärgade varianter som är så mörka att de nästan ser svarta ut. Själva blommans konfiguration varierar också, och det finns t ex papegojtulpaner och liljeblommande tulpaner. Det finns både tidiga och sena sorter, som om man väljer med omsorg kan man ha blommande tulpaner i trädgården under lång tid.

Storlek: 15-70 cm hög, 10-30 cm bred

Växtzon: I-VI

Blomsäsong: tidig vår och försommar

Jord/läge: Om du har blöt eller tung jord i din trädgård bör du blanda upp den med grus och kompost för att göra den mer lämpad för tulpaner. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad. Ofta går det bra att plantera tulpaner direkt i gräsmattan, så länge man tar bort själva grässvålen och bearbetar jorden lite innan man sätter ned lökarna. Plantera tulpanerna så att de får sol eller halvskugga.

Att sätta lökarna: Tulpaner ska planteras på hösten, minst 15 cm ned i jorden. Gräv ett rejält hål och blanda jorden på bottnen med benmjöl. Sätt lökarna i håret med spetsarna uppåt. Det måste vara gott om plats mellan lökarna så att de kan utvecklas utan att inkräkta på varandra. Packa jorden väl när du täcker över lökarna. Man behöver bara vattna om jorden är torr. Kalla områden kan skyddas med 10 cm bark.

tulpaner

Skötsel: Knipsa av blommorna när de vissnat så att energin går till löken istället för att läggas på fröbildning.

Förökning: Moderlöken kan producera smålökar, vilka kan planteras. Var beredd på att det tar tid innan de blommar första gången.

Övrigt: Tulpanen härstammar från mindre Asien och blev snabbt oerhört populär när den introducerades i Europa för många sekler sedan.