Trumpetnarciss

Populärnamn:   Trumpetnarciss
Vetenskapligt namn: Narcissus pseudonarcissus
Familj:  Amaryllidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning:  Trumpetnarcissen är även känd under namnet påsklilja. Trumpetnarcissen är en tålig vårblomma där bikronan (”trumpeten”) är minst lika lång som kalkbladen som sitter runt den. Du kan välja mellan helgul, tvåfärgad och vit trumpetnarciss. Den gula är den som man oftast ser i svenska trädgårdar och den är en av våra klassiska trädgårdsblommor.

Storlek: 40-60 cm hög, 20-30 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Trumpetnarcissen / påskliljan klarar sig bra i de flesta sorters jordar så länge de dränerar väl. Stående fukt kan skada växten. Idealet är en växtplats med jord som håller sig fuktig under våren och blir torrare under sommaren. Under våren bör trumpetnarcissen / påskliljan få full sol, men framåt försommaren är viss skuggning inte något problem.

Att sätta lökarna: Lökarna bör planteras under den tidiga hösten. Om du har kompakt jord i din trädgård behöver den luckras upp ned till cirka 30 centimeters djup. Gräv ett 30 cm djupt hål och blanda ut jorden med kompost. Fyll halva hålet med den utblandade jorden och placera lökarna ovanpå. Den flata änden av löken ska peka uppåt. Använd resten av jorden för att täcka lökarna och platta till. Om det är torrt behöver man vattna, annars kan man låta bli. Skydda med några centimeter barkmull.

Skötsel: Vissna blommor kan man klippa bort men bladen bör alltid få sitta kvar eftersom de behöver få tid på sig att skicka all näring tillbaka till löken. Därför bör man inte klippa bort slokande blad. Trumpetnarcissen / påskliljan uppskattar ett tillskott av benmjöl och kompost varje höst.

Förökning: Trumpetnarciss / påsklilja kan delas. Gräv upp en lök och bryt varsamt bort de sidolökar som bildats.

Övrigt: Trumpetnarciss / påsklilja kan drivas i kruka inomhus och fås att blomma under vintern.