Triumphtulpan

Populärnamn:  Triumphtulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Triumphtulpan är ett utmärkt val om du vill ha en riktigt lättodlad tulpan. Triumphtulpan blommar tidigt och hanterar både väder och vind utan problem. Stjälkarna är starka och blommorna är stora och enkla. Triumph tulpan finns i en myriad olika färger, färgkombinationer och mönster så det lönar sig att ta en titt på sortimentet hos flera olika handlare innan man bestämmer sig. Oavsett vilken effekt man är ute efter brukar det finnas en tulpan som passar, och det är lätt att kombinera med tulpaner med andra vårblommande växter i trädgården.

Storlek: 50-60 cm hög, 20-25 cm bred

Växtzon: I-V

Blomsäsong: maj

Jord/läge: Jorden bör vara både väldränerad eftersom blöt och tung jord ökar risken för lökröta. Triumphtulpan mår bäst i näringsrik jord. Fullt solljus är idealt, men triumphtulpaner brukar klara sig bra även på halvskuggiga platser.

Att sätta lökarna: Tulpanlökar planteras bäst på hösten. Om man vill få riklig blomning under många säsonger kan man öka dräneringen på platsen med grus eller liknande. Det är också bra att tillföra benmjöl så att tulpanerna får gott om näring. Om du vill att alla triumphtulpaner ska blomma samtidigt måste de planteras på samma djup. Placera lökarna med spetsen uppåt cirka 10 cm ned i jorden täck över dem med jord. Skydda med ett lager täckbark.

Skötsel: Om man vill kan man ge sina triumphtulpaner lite extra benmjöl på våren. Om lökarna står mycket tätt i rabatten kan du gräva upp några och förvara dem svalt tills det blir höst. Plantera dem sedan precis som vanligt.

Övrigt
: Efter blomningen dör bladen ned tämligen fort och lämnar plats åt andra blommor i rabatten. Klipp aldrig bort bladen utan låt dem vissna på egen hand. Om man klipper bort bladen hinner näringen inte återvända till löken.