Treblad

Populärnamn:  Treblad
Vetenskapligt namn: Trillium spp.
Familj: Melanthiaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Treblad kallas treblad eftersom både blad och kronblad sitter i grupper om tre och tre. Du kan välja mellan flera olika blomfärger, inklusive vit, skär och mörkt röd. Det finns också tvåfärgade varianter. Om du vill ha en art som producerar riktigt stora blommor kan du t ex välja Trillium grandiflorum. Om du vill ha en art som doftar mysk när man plockar blommorna, satsa på Trillium erectum.

Storlek: 25-35 cm hög, 15-30 cm bred

Växtzon: I-III (beroende på vilken art du väljer)

Blomsäsong: april – juni

Jord/läge: Jorden måste vara näringsrik och fuktig. Förbättra gärna jorden i din trädgård genom att blanda ut den med en rejäl mängd lövkompost innan plantering. Eftersom trebladen hör hemma i de nordamerikanska skogarna föredrar de skugga och halvskugga.

Att sätta lökarna: Gräv en 20 cm djup grop och blanda upp jorden med lövkompost. Fyll igen och gräv ett lagom stort hål för jordstammen (vanligen 5-10 cm). Placera jordstammen vågrätt och täck den med täckbark. Vattna om marken är torr.

Skötsel: Se till att lager täckbark alltid är i bra kondition så att fukten behålls i marken. Så länge växten skyddas av täckbark behöver man bara vattna under ovanligt torra perioder. Tillför näring genom att regelbundet blanda upp den kringliggande jorden med lövkompost. Ta aldrig bort bladen från växtplatsen utan låt dem vissna ned helt så att alla näring återgår till jordstammen och den kringliggande marken.

Förökning: Om man inte plockar bort överblommade blommor från trebladet bildar det frö och självsår sig. Man kan snabbt få stora bestånd i sin trädgård.

Övrigt: Hur lättodlad trillium är beror mycket på vilken art man väljer.

Treblad är mycket motståndskraftiga mot sjukdomar, men eftersom de trivs bra på fuktiga växtplatser kan de ibland få problem med sniglar.