Trädgårdsiris

Populärnamn: Trädgårdsiris
Vetenskapligt namn: Iris barbata
Familj: Iridaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Trädgårdsirisen förkommer i en lång rad olika färger, färgkombinationer och storlekar. Om man väljer med omsorg och kombinerar flera olika sorter kan man ha blommande iris i trädgården under en lång period. Om du vill ha en låg iris kan du välja en dvärgvarient, t ex Iris barbata nana. För den som istället vill ha riktigt höga irisar är den vitlblommande ’Cliffs of Dover’ ett utmärkt val.

Storlek: 10-90 cm hög, 10-60 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: juni – juli (vissa arter redan i maj)

Jord/läge: Om jorden i din trädgård inte dränerar så bra bör du blanda ut den med en rejäl mängd kompost innan du planterar trädgårdsiris, eftersom de här plantorna behöver väldränerad jord. Trädgårdsiris mår bäst på en plats där den får fullt solljus, men lite skugga under dagen brukar också fungera bra. Tänk dock på att färgerna inte utvecklas lika bra om irisen får för lite ljus.

Att sätta lökarna: Preparera rabatten genom att gräva en 2 dm djup grop och blanda ut jorden i den med benmjöl och välbrunnen kompost. Sätt trädgårdsirisens rhizomer vågrätt. Bladen ska givetvis peka uppåt medan rötterna går nedåt. Tänk på att inte plantera rhizomen för djupt. Täck över med jord, men låt 30-40% av rhizomen förbli otäckt. Platta till jorden så att rhizomen får den stadga den behöver. Vattna ordentligt. Rhizomerna ska inte täckas med halm eller liknande.

Skötsel: Det är bra att göda trädgårdsirisen på våren. Var dock försiktig, för gödningen för inte komma i direkt kontakt med rhizomen. Mylla ned med varsam hand.

Förökning: Etablerade plantor kan delas var 3-5 år. Man skär helt enkelt rhizomen i bitar med en vass kniv, och ser till att varje enskild bit har några blad.

Övrigt: Trädgårdsiris är en omtyckt snittblomma.