Tigerlilja

Populärnamn: Tigerlilja
Vetenskapligt namn: Lilium lancifolium (tigrinum)
Familj:

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Tigerliljan utvecklar stora blommor som har en stark gul eller orange färg. Ståndarna är långa och pryds av röda knappar. Kalkbladen är tillbakaböjda och har svarta fläckar. Stjälkarna är ofta robusta nog att klara sig utan stöd trots att de kan bli över en och halv meter höga och bär upp stora blommor. Det finns många olika sorters tigerlilja att välja mellan, allt från de traditionella orangea liljorna till varianter som är gula med mörka prickar. Det finns både enkelblommande och dubbelblommande tigerliljor.

Storlek: 100-180 cm hög, 20-25 cm bred

Växtzon: I – VII

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Jorden bör vara väldränerad och torr, eftersom blöt jord lätt leder till att löken ruttnar. Använd helst lucker trädgårdsjord och blanda in sand om den inte dränerar tillräckligt bra. Tigerliljor mår allra bäst i full sol, men de brukar klara sig bra även på skuggiga platser i trädgården så länge de får åtminstone tre timmar sol per dag. Det absolut bäst är att välja en plats där blommorna hamnar i solen med rötterna skyddas av skugga. Det är därför man ofta ser tigerliljor planterade med marktäckande växter under sig.

Att sätta lökarna: Tigerlilja kan planteras både vår och höst. Luckra upp jorden ned till 30 centimeters djup och blanda i både kompost och benmjöl. Löken mår bra av att ha grov sand precis intill sig och planteras i en grop som är cirka 2,5 gånger så djup som själva löken. Se till att rötterna sprids ut ordentligt. Täck över med jord och vattna rejält.

Skötsel: Tigerliljan är en lättodlad växt som uppskattar att få ett tillskott av benmjöl under våren.

Förökning: Tigerliljan bildar små knölar i bladvecken. Dessa kölar kallas lökämnen eller bulbiller. Vänta till de blivit mörka och faller bort av sig själva, då är de redo att planteras. Tigerliljor brukar sprida sig själva i trädgården.

Övrigt: Tigerlilja brukar ofta planteras under en marktäckande växt.