Strimtulpan

Populärnamn:   Strimtulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa greigii
Familj:  Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Strimtulpanens gröna blad är dekorerade med längsgående mörka strimmor, därav namnet. De stora blommorna kan vara röda, orangea, gula eller skära och det finns många olika nyanser att välja mellan. I Sverige är ’Rödluvan’ en av de mest frekvent odlade varianterna. Den är starkts röd med svart mitt. Man kan också odla flerblommiga strimtulpaner i sin trädgård såsom ’Toronto’ som får minst tre stora skära blommor per stjälk. Vissa strimtulpaner har tvåfärgade blommor, t ex ’Oriental Splendour’ som är röd och gul. Strimtulpanerna blir inte särskilt höga och brukar kunna hantera vårstormarna utan några större problem. Jämfört med många andra tulpaner blommar strimtulpanen under en lång period under våren.

Storlek: 15-25 cm hög, 15-25 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Jorden bör vara väldränerad, eftersom jord som inte dränerar tillräckligt bra kan få lökarna att ruttna. Strimtulpanen behöver full sol för att utvecklas bra och komma tillbaka år efter år.

Att sätta lökarna: Strimtulpaner planteras på hösten. Förbättra gärna jorden med kompost och gödning. Placera lökarna i gropar med den flata sidan nedåt och täck över med jord och kompost. Täck växtplatsen med mulch.

En annan metod är att plantera lökarna inomhus första året. Plantera på hösten och låt krukan stå på en sval och frostfri plats (10 grader C är idealt). Sedan sätter man ut krukan tidigt på våren. Efter att tulpanerna blommat planterar man lökarna i rabatten.

Skötsel: Ta aldrig bort slokande blad eftersom näringen måste få en chans att återgå till löken. Gamla, etablerade bestånd av strimtulpan behöver få organisk gödning varje år.

Övrigt: Bli inte nervös om dina strimtulpaner inte kommer upp, det är vanligt att omplanterade lökar tar en paus och hoppar över en blomningssäsong.