Strandiris

Populärnamn:   Strandiris
Vetenskapligt namn: Iris sibirica
Familj: Iridaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning:  Strandirisen är en mycket lättodlad växt som både är anpassningsbar och torktålig. Den behöver dessutom bara sol under halva dagen för att klara sig. Bladen är smala och påminner något om gräs. Strandiris drabbas sällan av sjukdomar, men kan få problem med bakterierost. Strandirisen får vackert formade blommor som håller i sig i några veckor. Blå är den vanligaste färgen, men man kan även få tag på vinröda, vita och tvåfärgade (t ex i ljusgult och vitt) varianter.

Storlek: 80-100 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I-V

Blomsäsong: juni och juli

Jord/läge: Strandirisen brukar klara sig bra i vanlig trädgårdsjord så länge den är bra på att hålla fukt samtidigt som den dränerar väl. Rikliga mängder organiskt material är ett plus. Strandiris blommar oavsett om den stor i full sol eller halvskugga. Halvskugga gör att blommorna står sig längre.

Att sätta lökarna: Man kan plantera strandiris både höst och vår. Förbättra jorden med kompost och gödsel (helst NPK) i förväg. Använd en spade för att göra en slits som du placerar irisen i. Sprid varsamt ut rötterna och se till att irisen inte hamnar för djupt. Kronan ska bara sitta en aning under jord. Platta till jorden och vattna ordenligt. Lägg kompost runt omkring.

Skötsel: Nyplanterad strandiris behöver vattnas tills den etablerat sig ordentligt. Tidigt på våren kan man klippa bort vissna blad. Lägg gärna på kompostjord under tidig vår så lökarna får lite extra näring.

Förökning: Efter några år är det vanligt att blomningen minskar. Då är det dags att dela plantan. Vänta sex veckor efter att blomningen avslutats innan du delar plantorna och planterar om dem.

Övrigt: Om jorden i din trädgård inte dränerar väl kan du bygga en liten jordkulle åt strandirisen att växa på.