Stjärnhyacint

Populärnamn:  Stjärnhyacint
Vetenskapligt namn: Camassia cusickii
Familj: Agavaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Stjärnhyacinten får blekblå blommor på höga stjälkar. De stela bladen är gröna, smala och glansiga. Det här är en vild art som passar bra i trädgårdar med vilda tendenser. Man kan till exempel plantera den i utkanten av gräsmattan där en trädgårdstomt övergår till skogstomt eller ängstomt.

Storlek: 40-90 cm hög, 20-30 cm bred

Växtzon: I – II

Blomsäsong: maj och juni

Jord/läge: Väldränerad och fuktig jord rekommenderas. Stjärnhyacint är förhållandevis tolerant när det gäller fukt och kan planteras på fuktiga platser där de flesta andra lökar skulle ruttna bort. Stjärnhyacint kan blomma rikligt både i full sol och halvskugga, däremot bör helskugga undvikas.

Att sätta lökarna: Stjärnhyacint planteras i september och sätts ofta under gräsmattan. Lyft försiktigt upp grässvålen och luckra upp jorden ned till 30 centimeters djup. Förbättra jorden genom att blanda ut den med kompost, torv eller annat lämpligt fuktighetsbevarande material. Ta bort 15 cm av de översta jordlagret och placera lökarna med den flata sidan nedåt. Lägg tillbaka jorden och täck med grässvålen. Vattna. I kalla klimat kan det vara bra att skydda växtplatsen med granris under vintern.

Skötsel: Tänk på att vara försiktig så du inte råkar trampa sönder lökar som ligger nyplanterade under gräsmattan. Stjärnhyacint behöver fukt och det är viktigt att inte låta löken torka ut under våren och sommaren.

Förökning: Stjärnhyacint kan förökas genom frön. Plantera fröna medan de fortfarande är färska. Det är viktigt att de får en fuktig miljö, annars kommer de inte att gro.

Övrigt: Stjärnhyacinten är släkt med två andra arter som också kan hittas i svenska trädgårdar: Camassia quamash och Camassia leichtlinii. Dessa två arter är inte alls lika vanliga i Sverige som stjärnhyacinten. Alla tre hör hemma i västra Nordamerikas berg och prärielandskap. De är resistenta mot sjukdomar och andra problem och doftar angenämt.