Snöklocka

Populärnamn: Snöklocka
Vetenskapligt namn: Leucojum spp.
Familj: Amaryllidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: De finns många olika arter av snöklocka men det är bara tre som klara sig på friland i Sverige: vanlig snöklocka (Leucojum vernum), sommarsnöklocka (Leucojum aestivum) och höstsnöklocka (Leucojum autumnale). Den vanliga snöklockan är också känd under namnet klosterlilja och blommar i april. Blommorna liknar snödroppar. Sommarsnöklockan blommar i maj och juni och får vita, 2 cm stora, blommor med gröna fläckar. Höstsnöklocka blommar i september och har vita blommor med rosa skiftningar.

Storlek: vanlig snöklocka 10-30 cm hög, sommarsnöklocka 30-50 cm hög, höstsnöklocka 15-20 cm hög

Växtzon: I-III (varierar beroende på art)

Blomsäsong: vanlig snöklocka i april, sommarsnöklocka i maj och juni, höstsnöklocka i september

Jord/läge: Höstsnöklockan är mycket känsligare än de andra två arterna och kan bara odlas på platser som är varma och skyddade. Plantera gärna intill en skyddande vägg. Vanlig snöklocka och sommarsnöklocka vill ha sol eller halvskugga.

Att sätta lökarna: Plantera lökarna tidigt på hösten, såvida det inte är höstsnöklocka du vill odla för den ska planteras på våren. Gräv ett 20 cm djupt hål och fyll sedan igen det till hälften igen med jord och kompost. Placera lökarna i hålet med den spetsiga delen pekandes uppåt. Täck över lökarna med jord, och avsluta med att lägga på ett täckande lager av hackade löv, hackad bark eller kompost som inte förmultnat helt ännu.

Skötsel: Snöklockor brukar klara sig bra även utan någon särskild gödsling men om man vill ge dem lite extra kraft kan man tillföra benmjöl under hösten, samt regelbundet ge dem organsikt material. Om din trädgård ofta utsätts för allvarlig barfrost är det säkrast att täcka över snöklockorna med någonting isolerande, t ex kompost, halm eller granris.

Förökning: Plantorna kan delas när blomningen är över. Ofta räcker det med att flytta en enda lök till en ny plats så får man snart massor av snöklockor där. Om man inte tar bort vissna blommor kan snöklockornas frön mogna och växterna sprida sig via frön.

Övrigt: Ibland är det svårt att hitta snöklockor i vanliga trädgårdsbutiker, men de kan beställas från välsorterade lökfirmor.