Rams

Populärnamn:   Rams
Vetenskapligt namn: Polygonatum spp.
Familj:  Ruscaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Ramsen får små klockformade blommor som vanligen är vita eller grönskiftande. Blommorna sitter på höga, böjda stjälkar. På hösten utvecklas vackra bär samtidigt som de spetsiga gröna bladen växlar färg och blir dekorativt guldgula. Om man vill ha en ramsart som sprider väldoft omkring sig kan man t ex välja getrams, Polygonatum odoratum. Om man istället vill ha en riktigt hög ram kan man välja bredbladig rams, Polygonatum canaliculatum. Den här arten blir upp till 90 cm hög.

Storlek: 10-90 cm hög, 40-45 cm bred

Växtzon: I – VIII (beroende på art)

Blomsäsong: juni och juli

Jord/läge: Ramsen mår bäst i jord som är lätt och väldränerad men ändå fuktig. Se till att jorden är humusrik. Eftersom ramsen inte hanterar vinterväta bör man alltid blanda ut jorden med en rejäl mängd lövkompost innan man planterar rams. Eftersom rams är en skogsväxt är den utvecklad för ett liv i skugga eller halvskugga. Några timmars sol per dag brukar dock inte bli ett problem.

Att sätta lökarna: Rhizomerna ska planteras på hösten. Luckra upp jorden ned till 15 cm djup och blanda ut den med kompost. Gräv en 5 cm djup grop och placera rhizomen däri med bladknopparna pekandes uppåt. Sprid försiktigt ut rötterna innan du täcker över med jord. Platta till jorden och täck med lövkompost. Vattna.

Skötsel: Varje vår och höst bör man lägga på ett nytt lager lövkompost eller barkmylla. Gödsling rekommenderas inte, däremot är det bra att toppdressa med kompost.

Förökning: Om man låter blommorna utvecklas till bär kommer ramsen sprida sig på egen hand. Många fåglar älskar att äta ramsbär så bli inte förvånad om det dyker upp rams både hos dig och hos grannarna. Rams kan också förökas genom delning. Det spelar ingen roll om det är vår eller höst, det är bara att gräva upp och återplantera på en ny växtplats.

Övrigt: Bären innehåller ämnet saponin som har en irriterande effekt på slemhinnorna.