Prydnadslök

Populärnamn:  Prydnadslök
Vetenskapligt namn: Allium spp.
Familj: Alliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Prydnadslökarna tillhör samma familj som den vanliga gula matlöken men odlas framförallt för sina vackra blommors skull. Det finns många olika prydnadslökar, t ex guldlöken Allium moly som får gyllengula blommor och stäpplöken Allium christophii som blir 60 cm hög och får purpurfärgade blombollar som kan nå en diameter av 30 cm.

Storlek: 10-100 cm hög, 15-40 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: sommaren

Jord/läge: Jorden ska vara väldränerad. Allra bäst växer prydnadslöken i sandblandad lerjord, men den är inte så kinkig och klarar sig i de flesta jordar så länge de är väldränerade. Full sol eller halvskugga rekommenderas. Exakt hur mycket skugga din planta kan klara beror framförallt på vilken art du väljer. Om din prydnadslök verkar ha problem att blomma kan du testa att plantera om den på en soligare plats.
Att sätta lökarna: Preparera jorden under hösten genom att gräva ned till 20 cm djup och tillsätta både kompost och gödning. Blanda om ordentligt och gräv sedan gropar, cirka tre gånger så djupa som löken. Hur glest man ska plantera beror på vilken art man vill odla. Sätt löken i hålet och se till att den spetsiga änden pekar uppåt. Täcker över med jord och tryck till ordenligt, och skydda sedan växt platsen med täckbark, halm eller liknande.

Skötsel: Under våren kan man förse lökarna med extra näringsämnen genom att tillsätta benmjöl.

Förökning: Om man inte klipper av stjälkarna på sina prydnadslökar fröar de av sig och självsår sig lätt i trädgården. Om du vill ha fler lökar kan också du dela dem du redan har. Till skillnad från många andra lökväxter kan allium delas under hela växtperioden. Man tar bara upp lökarna, drar isär dem och planterar dem på nya ställen.

Övrigt: Om du vill kunna njuta av blommande prydnadslökar under en lång period under sommaren kan du kombinera olika arter med olika blomningstider.