Porslinshyacint

Populärnamn: Porslinshyacint
Vetenskapligt namn: Puschkinia scilloides var. libanotica
Familj:  Hyacinthaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Förut ansågs porslinshyacinten tillhöra släktet Scilla (där man kan hitta den populära trädgårdsväxten blåstjärna) men numera har den placerats i släktet Puschkinia. Under första året är det inte ovanligt att blomman hamnar nästan nere på marken, men redan nästa år brukar den sitta åtminstone 10 cm upp. De gröna bladen är smala och påminner om grässtrån. Porslinshyacint blommar under den tidiga våren och får små klockformade blommor som vanligen är vita med en tunn klarblå rand på varje kronblad. Idag kan man också få tag på en helvit variant, ’Alba’. ’Alba’ blommar ännu tidigare än den blårandade varianten.

Storlek: 10-15 cm hög, 5-10 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: Porslinshyacinten blommar tidigt på våren.

Jord/läge: Porslinshyacint vill ha väldränerad och fuktig jord. Välj en växtplats där den får full sol under våren och skuggas något under sommaren, t ex under ett lövfällande träd eller buske. Porslinshyacinten mår inte alls bra på platser där solen kan torka ut den under sommaren.

Att sätta lökarna: Porslinshyacint planteras på hösten. Gräv en 15 cm djup grop eller dike och fyll med 5 cm kompostjord. Det är viktigt att jorden är lucker. Placera lökarna med den flata sidan nedåt och fyll på med jord blandad med kompost. Platta till jorden och vattna ordentligt. Skydda med några centimeter lövkompost eller liknande så det inte blir för kallt.

Skötsel: Man ska lämna sina porslinshyacinter ifred så mycket som möjligt. De gynnas inte av att delas eller omplanteras. Vattna medan bladen är gröna. Porslinshyacinten blommar inte om den inte utsätts för minst 14 veckors kyla, så om du vill förkultivera inomhus måste du gräva ned lökarna utomhus till att börja med så att de känner att det är vinter.

Förökning: Om man låter överblommade blommor sitta kvar bildar de frön och porslinshyacinten sprider sig i trädgården.

Övrigt: Släktet Puschkinia har fått sitt namn efter den ryske greven och botanisten Mussin-Pusjkin. Mussin-Pusjkin ledde en botanisk expedition till Kaukasus år 1802, hittade porslinshyacinter och såg till att de blev vetenskapligt beskrivna.