Pompondahlia

Populärnamn: Pompondahlia
Vetenskapligt namn: Dahlia X cultorum
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Dahlia X cultorum härstammar från de vilda dahliorna, men den är så förädlad att det kan vara svårt att tro på. Pompondahlian bildar runda blommor och har fått sitt namn av att blommorna påminner om de pom-pons som används av hejarklacksledare. Blommorna kan bli cirka 5 cm stora och du kan välja mellan i princip alla färger med undantag för blått och sann svart.

Storlek: 60-120 cm hög, 60-120 cm bred

Växtzon: Ej härdig i Sverige

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Jorden måste vara väldränerad och man bör förbättra den genom att blanda i en rejäl mängd kompost innan man sätter lökarna. Kompost är idealt eftersom det både ökar dräneringen och tillför viktiga näringsämnen. Pompon dahlia mår bäst i full sol, men lite skugga på eftermiddagen är inte något problem så länge den totala solmängden blir minst 6 timmar varje dag.

Att sätta lökarna: Pompondahlians lökar ska inte planteras ut innan risken för frost är över. Jorden bör förberedas i god tid innan man planerar att sätta lökarna så att den får tid att sätta sig. Gräv en grop på cirka 30 cm och förbättra jorden med hjälp av kompost. När det sedan är dags att sätta lökarna gräver man 10 cm djupa hål och placerar lökarna där med skotten uppåt. Lämna gott om plats mellan varje lök eftersom Pompondahlia kan bli 60-120 cm bred.

Skötsel: Pompondahlia producerar fler och större blommor om man tar bort den allra första blomknopp som bildas. På hösten bör man gräva upp lökarna och förvara dem mörkt och svalt över vintern. Det är viktigt att inte stapla lökarna ovanpå varandra när de lagras.

Förökning: På våren kan man dela lökarna med kniv för att få fler plantor. Det är viktigt att varje lökdel har minst ett skott eller öga, annars blir det ingen ny planta.

Övrigt: Pompondahlian blir ofta attackerad av tvestjärtar.