Påsklilja

Populärnamn:  Påsklilja
Vetenskapligt namn: Narcissus
Familj: Amaryllidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Det finns många olika sorters påskliljor att välja mellan. Oftast är blommorna vita, gula eller en kombination av vitt och rött. Storleken på påskliljorna varierar också stort mellan de olika varianterna. Om du vill ha en liten sort kan du t ex välja Narcissus cyclamineus ’Beryl’ eller Narcissus cyclamineus ’Jack Snipe’. Om du istället vill ha en riktig jätte kan du köpa narcisser av typen ’St. Keverne’.

Storlek: 15-50 cm hög, 10-30 cm bred

Växtzon: I-IV

Blomsäsong: Påskliljan blommar under våren.

Jord/läge: Jorden måste vara väldränerad, eftersom blöt och tung jord lätt leder till lökröta. Om dina påskliljor drabbas av röta, prova att gräva upp dem och förbättra jorden med grus och kompost. Påskliljor bör planteras så att de får cirka sex timmars sol. Påskliljor kan utan problem växa under stora lövträd. Plantera inte påskliljor nära ett träd som har ett ytligt rotsystem, t ex en lönn, eftersom de två växterna kommer att konkurrera om samma näringsämnen och hindra varandras tillväxt.

Att sätta lökarna: Påskliljans lökar ska planteras på hösten. Gräv en grop som är dubbelt så bred som löken och cirka 20 cm djup. Blanda jorden på bottnen med gödsel och kompost. Placera löken i gropen med spetsen uppåt. Täck över löken med jord och platta till ordentligt. Skydda platsen med några centimeter täckbark.

Skötsel: Påskliljor ska gödslas efter varje blomning. Ta bort blommorna, men låt bladen stå kvar tills de har torkat.

Förökning: När lökarna har växt några år på en plats bör man ta upp dem och dela dem. Sätt ned de överblivna lökarna på nya platser i trädgården. Hösten är den bästa säsongen för delning. Många sorters narcisser bildar frökapslar om man låter blommorna sitta kvar och självsår sig själva i trädgården.

Övrigt: Påskliljor kan även hållas inomhus i kruka.