Oxalis

Populärnamn:   Oxalis
Vetenskapligt namn: Oxalis spp.
Familj: Oxalidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Oxalis tillhör familjen harsyreväxter. I den här gruppen hittar man t ex Oxalis acetosella som växer vild i stora delar av Sverige. Bladen påminner om klöver och smakar syrligt och gott. Oxalis-arterna har får femtaliga, något trattformade blommor. Blommorna kan t ex skifta i olika nyanser av mörkrosa, vara vita med lila linjer, eller glänsa som silver.

Storlek: 8-15 cm hög, 10-30 cm bred

Växtzon: I-VII (varierar från art till art)

Blomsäsong: april-maj eller juli-augusti

Jord/läge: De flesta arter i släktet oxalis föredrar sandblandad eller mullrik jord som dränerar väl. Den vildväxande Oxalis acetosella ser man framförallt i skogar och skogsbryn där jorden är näringsrik. Vissa arter trivs bäst i skogsliknande miljöer där de får skugga eller halvskugga, medan andra sorters harsyra mår bäst av full sol. Harsyra är en anpassningsbar växt och den brukar klara sig hyfsat även där solmängden inte är ideal för den.

Att sätta lökarna: Börja med att lucka upp jorden ned till 15 centimeters djup. Mylla ned benmjöl på botten. Om du har tung och/eller näringsfattig jord i din trädgård är det bra att även tillsätta kompost innan man planterar oxalis. Gör ett 5 cm djupt hål och placera löken i det med spetsen pekandes uppåt. Täck över med jord och vattna ordentligt. Använd lövkompost eller liknande som toppdressing.

Skötsel: Om du odlar arter av oxalis som inte är härdiga i din klimatzon måste du gräva upp lökarna varje höst. Vissa arter kan klara sig ute om man täcker över dem under vintern. Uppgrävda lökar kan få vila på frostfri plats, eller så kan man plantera dem i en kruka inomhus och låta dem stå i fönstret.

Förökning: Oxalis kan förökas genom de sidoknölar som utvecklas på sidorna av moderlöken.

Övrigt: Under mulna dagar kommer harsyran att stänga sina blommor. När solen tittar fram igen öppnas de på nytt.