Montbretia

Populärnamn: Montbretia
Vetenskapligt namn: Crocosmia X crocosmiiflora
Familj:  Iridaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Montbretian växer i ruggar i trädgården och får glest placerade blommor på bågformade stänglar. Bladen är bandformade. De traditionella montbretia varianter som man ofta stöter på i gamla svenska trädgårdar brukar få tämligen små blommor som har en livlig orangegul färg. Numera finns det nyare varianter i handeln som får större blommor. Om man gillar den traditionella orangegula färger men vill ha lite större blommor än på de gamla montbretiorna kan man t ex välja ’James Coey’. En majoritet av de nya varianterna har varma färger, inklusive den intensivt röda ’Lucifer’, men det går även att få tag på kallare pastellfärger.

Storlek: 30-80 cm hög, 20-25 cm bred

Växtzon: Kan övervintra utomhus i zon I. Kan odlas i kallare zoner om man låter den övervintra inomhus.

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Jorden behöver vara näringsrik och väldränerad. Om jorden i din trädgård inte uppfyller kraven kan du förbättra den med kompost. Montbretian härstammar från delar av Afrika där klimatet är milt och somrarna våta, så i Sverige bör växten placeras på en skyddad och varm plats där den får full sol. Utan full sol blommar inte montbretian särskilt rikligt.

Att sätta lökarna: Knölarna kan planteras när risken för frost är över. Förbättra jorden med hjälp av kompost och benmjöl ned till 35 centimeters djup. Plantera lökarna på 10 centimeters djup med den platta sidan nedåt. Fyll på med jord och täck över växtplatsen med hackad bark, halm eller liknande. Vattna ordentligt.

Skötsel: Man måste vattna ordentligt tills montbretian börjar blomma, däremot bör man inte tillföra mer näring. Om det täckande skyddet försvinner ska det omedelbart ersättas.

Förökning: Knölen bildar små sidoknölar vid basen som kan planteras och bli till nya växter.

Övrigt: Även i zon I bör man skydda montbretian med granris, ett rejält lager torra löv eller liknande så att den inte utsätts för barfrost om man låter den övervintra utomhus.