Madonnalilja

Populärnamn:  Madonnalilja
Vetenskapligt namn: Lilium candidum
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Madonnaliljan är en imponerande växt som kan få upp till 20 stora klarvita trumpetformade blommor per stjälk. Att stjälkarna kan bli upp till 150 cm höga bidrar givetvis till det magistrala utseendet. Blommorna utvecklas i toppställda klasar och stjälkarna får smala blad. Madonnaliljan har varit en omtyckt trädgårdsväxt i Sverige sedan långt tillbaka, och man kan ofta se den planterad mot husväggar och murar.

Storlek: 90-150 cm hög, 50-70 cm bred

Växtzon: I – III

Blomsäsong: juli och augusti

Jord/läge: Madonnaliljan bör ges näringsrik och fuktighetshållande jord, helst sandig lerjord. Blanda gärna i extra sand och kalk. Kompakt jord har menlig inverkan på madonnaliljan. Full sol rekommenderas. En växt plats där blommorna får full sol samtidigt som växtens bas skuggas är allra bäst. Välj gärna en skyddad plats för dina madonnaliljor.

Att sätta lökarna: Förbered jorden genom att luckra upp den ned till 35 centimeters djup och blanda in en rejäl mängd kompost, samt lite kalk. Gräv en 15 cm djup grop och placera löken med den flata sidan nedåt. Täck över med jord. Lökspetsen ska hamna precis under jordytan. Tryck till och vattna.

Skötsel: Under hösten är det bra att skydda växtplatsen med löv eller granris, eftersom barfrost kan vara skadlig. Ta inte bort skyddet förrän frostrisken är över för säsongen. Tillför näring i form av kompost, vedaska och benmjöl.

Förökning: Madonnaliljan kan växa och blomma i många år utan att behöva delas. Om du vill föröka plantan, gräv upp de lökar som sitter i kanten av växten och plantera dem omedelbart på den nya växtplatsen. Augusti är den bästa månaden för att göra detta.

Övrigt: Den rena vita madonnaliljan har blivit en symbol för kyskhet, särskilt inom den katolska kyrkan. Det är vanligt att jungfru Maria avbildas tillsammans med madonnaliljor, och de är dessutom uppkallade efter henne.