Liljekonvalj

Populärnamn:  Liljekonvalj
Vetenskapligt namn: Convallaria majalis
Familj: Ruscaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Liljekonvaljen är en flerårig lökväxt med mörkt gröna blad. Vilda liljekonvaljer får små vita blommor som ser ut som klockor och har upphöjda kronbladsspetsar. Blommorna sitter uppradade längs stjälken. När blomningen är över bildas små röda bär. Bland de odlade varianterna av liljekonvalj behöver inte blommorna vara vita utan kan t ex vara rosa som hos Convallaria majalis var. rosea. Det finns också varianter där blommorna är dubbla och sitter i klasar, sorter där de gröna bladen är strimmiga, och så vidare.

Storlek: Höjd 15-20 cm, bredd 20-30 cm

Växtzon: I-VII

Blomsäsong: maj och juni

Jord/läge: Liljekonvaljen mår bäst om den får växa i fuktig jord, men den klarar även torr jord så länge den inte utsätts för direkt sol. Jorden bör alltid vara väldränerad och rik på humus. Liljekonvalj bör stå i skugga eller halvskugga.

Att sätta lökarna: Använd kompostjord som förmultnat ordentligt eller vanlig planteringsjord. Placera liljekonvaljens jordstammar horisontellt, cirka 20 cm ifrån varandra. Täck med jord. Det är viktigt att sköta vattningen och hålla jorden fuktig under hela växtperioden.

Skötsel: Liljekonvaljen trivs extra på i en lövskogsträdgård eftersom det påminner mest om dess naturliga miljö, men det är absolut inget krav. De flesta skuggiga platser brukar fungera bra. Använd gärna flytande gödsel under våren. När bladen har kommit upp ordentligt är det bra att lägga ett lager kompostjord över jorden. Liljekonvaljer sprider sig lätt på egen hand med hjälp av sina jordstammar. Om man låter plantorna vara ifred kan man med tiden få tjocka mattor av liljekonvalj i trädgården.

Förökning: Efter några år avtar blomningen och då är det bra att dela liljekonvaljen. Både höst och vår fungerar bra för delning. Man kan också köpa jordstammar och plantera.

Övrigt: Liljekonvaljen är en mycket giftig växt.