Lilja

Populärnamn: Lilja
Vetenskapligt namn: Lilium
Familj: Liliaceae
Typ av växt: Lökväxt

lilja

Beskrivning: Släktet Lilium innehåller många olika arter och varianter som är populära trädgårdsväxter tack vare sitt vackra utseende och eleganta doft. Blommorna kommer i alla upptänkliga varianter, från elegant snövita till kraftfullt knallröda och gulrandiga. Hos vissa sorter blir blommorna upp till 20 cm i diameter.

Storlek: 80-150 cm hög, 20-50 cm bred

Växtzon: I – IV (V)

Blomsäsong: Från högsommar till sensommar

Jord/läge: De flesta liljor mår bäst i jord som är humusrik och något sur. Jorden bör vara fuktig, men det får aldrig slå över till vattensjukt. Placera gärna grus och sand kring lökarna eftersom det ger skydd. Plantera dina liljor där de får direkt sol minst halva dagen, gärna längre. Liljor är värmekrävande.

Att sätta lökarna: Liljelökar bör ligga i blöt innan man planterar dem så att de hinner återfå sin forna spänst innan de hamnar i jorden. Gräv en grop som är tre gånger så djup som löken är hög. Jorden på botten av gropen bör blandas ut med lite benmjöl. Sprid ut rötterna på löken och se till att spetsen pekar uppåt. Täck med jord så att lökens spets hamnar cirka 1 dm under ytan. Ge rikligt med vatten och skydda planteringsplatsen med ett 5-10 cm tjockt lager av bark.

Skötsel: Om din lilja växer sig hög (<80 cm) kommer den troligen att behöva något slags stöd mot blåsten. När du förankrar stödet, var uppmärksam så du inte råkar skada lökarna.

Förökning: Planteras vanligen från lök. En del liljor utvecklas så kallade bulbiller i bladvecken. Bulbiller kan planteras precis som en lök och bli till nya liljor.

Övrigt: Liljor är oerhört vackra som snittblommor, men man bör aldrig kapa mer än en tredjedel av stjälken. Tar man en större bit av stjälken blir lökarna svagare nästkommande säsong.