Kanna

Populärnamn: Kanna
Vetenskapligt namn: Canna X generalis

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Kannor hör hemma i tropiska och subtropiska delar av Amerika och är inte härdiga i Sverige. Däremot fungerar de bra som sommarblommor. Blommorna har en intrikat form kommer i olika nyanser av gul, röd och nyans. Vissa är enfärgade medan andra är fläckiga. Bladen är iögonfallande breda och kommer i färgvarianterna grön, vinröd och brokig.

Storlek: 70-130 cm hög, 40-50 cm bred.

Växtzon: Ej härdig i Sverige, löken måste grävas upp på hösten.

Blomsäsong: juli och augusti

Jord/läge: Kanna behöver jord som är både näringsrik och väldränerad. Var inte rädd för att tillsätta extra gödning innan du planterar. Eftersom kannorna kommer från tropiska och subtropiska regioner behöver de mycket sol och värme. Plantera dem så att de får full sol. En kanna kan klara sig i skuggan, men den växer inte till sig som den ska och blomningen kommer högst troligen att utebli.

Att sätta lökarna: Fördriv kanna inomhus innan du planterar ut löken. Plantera i kruka och ställ i ett fönster i ett rum där temperaturen ligger på 16-20 grader C. När det blir tillräckligt varmt ute kan du ställa ut krukan på balkongen eller flytta löken till en rabatt utomhus.

Skötsel: Ge din kanna flytande gödning var 14:e dag fram till dess att den börjar blomma.

Förökning: Kannans jordstam växer till sig fort och man kan dela den på våren eller hösten. När man skär är det viktigt att se till att varje ny del av jordstammen har minst tre ögon.

Övrigt: Kannor kan användas som sommarhäck eftersom de snabbt kan nå en längd på 70-130 cm. Exakt hur höga de blir beror till viss del på vilken sort du väljer. ’Wyoming’ kan t ex bli 130 cm hög och ’Lucifer’ blir 90-120 cm.