Hyacint

Innehåll:

Populärnamn: Hyacint
Vetenskapligt namn: Hyacinthus orientalis
Familj: Hyacinthaceae
Typ av växt: Lökväxt

hyacint

Beskrivning

Den klassiska hyacinten är en älskad växt i såväl blomsterarrangemang för inomhusbruk som i trädgården. Den får trattliknande blommor som ser blankt vaxiga ut. Idag kan man välja mellan en lång rad olika färger i handel, och det finns dessutom en rejäl samling storblommiga hybridhyacinter att tillgå.

Storlek: 15-30 cm hög, 10-20 cm bred
Växtzon: I – III
Blomsäsong: tidig vår

Jord/läge

Hyacinten behöver väldränerad jord. Om man planterar hyacint i näringsrik jord kan lökarna blomma flera år i rad. Hyacinten vill helst ha minst fyra timmars sol per dag. Om du ger den full sol hela dagen kommer blomställningarna bli kraftigare och riktigt upprätta. Plantan kan dock blomma även i halvskugga.

hyacinth knopp

Att sätta lökarna

Gräv en cirka 15 cm djup grop och lägg på både kompost och benmjöl. Placera hyacintlökarna med den flata sidan nedåt och fyll gropen med jord. Tryck till jorden och se till att lökarna inte flyttar på sig. Skydda med täckbark, annars kan jorden bli för torr.

Skötsel

När bladen kommer upp är det dags att tillsätta någon form av näringsmedel som verkar långsamt under lång tid, t ex benmjöl. Ibland blir hyacinternas blomställningar lite för svaga och då kan det vara bra att stötta dem med blompinne och snöre. Ta inte bort några blad som inte vissnat helt och hållet, näringen måste få tid på sig för att gå tillbaka till löken. För varje år som går brukar hyacintens blommor bli mindre och mindre. Man bör därför plantera nya lökar med jämna mellanrum.

Övrigt

Eftersom sorkar tycker om att äta hyacintlökar är det vanligt att man använder sig av hönsnät för att skydda hyacinterna. Gräv en stor, rund 15 cm djup grop och placera hönsnät längs både bottnen och sidorna.

pärlhyacint

Pärlhyacinten är en annan populär hyacint art.