Hundtandslilja

Populärnamn: Hundtandslilja
Vetenskapligt namn: Erythronium spp.
Familj:  Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Hundtandsliljans blomma ser lite ut om en stor, vit hundtand och det är därför växten heter som den gör. Blomman behöver dock inte alls vara vit, det finns många olika färger att välja mellan. Erythronium dens-canis, den vanliga hundtandsliljan, får skära eller rödlila blommor medan Erythronium tuolumnense får blommor med en djup gul färg.

Storlek: 15-30 cm hög, 10-20 cm bred

Växtzon: I -IV

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Hundtandslilja trivs bäst i fuktig men väldränerad jord. Man kan förbättra jorden genom att blanda upp den med organiskt material. Växten mår bäst i halvskuggiga lägen, särskilt under lövfällande träd och buskar eftersom en sådan växtplats låter liljan få rejält med vårsol och skuggas mot den starka sommarsolen.

Att sätta lökarna: Hundtandsliljan bör planteras under sensommaren. Gräv en 15 cm djup grop och fyll den till hälften med lövkompost. Placera löken i gropen med den flata änden nedåt. Fyll på med jord och använd mer lövkompost som toppdressing. Man behöver bara vattna om jorden är torr.

Skötsel: Man behöver bara vattna hundtandsliljan om sommaren är torr. Gödsling är inte att rekommendera, däremot är det bra att toppdressa en gång om året.

Om man vill kan man fördriva hundtandslilja inomhus så man har en färdig planta att placera ut när sommaren kommer. Om man odlar hundtandslilja i kruka kan man låta den stå ute till slutet av december och sedan ta in den och placera den på en sval och ljus plats. När knoppar bildats är det dags att flytta kruka till rumstemperatur.

Förökning: Om man låter hundtandsliljorna vara ifred och avstår från att gräva upp dem eller dela dem kommer de att sprida sig på egen hand. Lövkompost påskyndar spridningen.

Övrigt: Lökar ska helst planteras omedelbart. Om så inte är möjligt, förvara dem i kylskåpet.