Fritillaria

Populärnamn: Fritillaria
Vetenskapligt namn: Fritillaria sp.
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Fritillaria är namnet på ett växtsläkte som innehåller många olika arter. Blommorna är hängande och påminner om klockor. Det finns en lång rad olika färger att välja mellan, och vissa blommor är till och med rutiga. Olika Fritillaria arter och varianter har olika behov, så det finns med största sannolikhet någon som skulle trivas i just din trädgård. Fritillaria planteras ofta ihop med rosablommande löjtnantshjärta och tulpaner eftersom de blommar samtidigt och skapar en prunkande, färgsprakande rabatt.

Storlek: 20-150 cm hög, 5-20 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: Blommar under våren.

Jord/läge: Jorden måste vara väldränerad, och helst näringsrik och fylld med mycket humus. Det flesta arter i släktet Fritillaria frodas i fuktig jord, men det får aldrig slå över så det blir sankmark. Det är viktigt att Fritillaria får stå på en plats där luften kan cirkulera fritt, annars kan den drabbas av bladfläckssjuka.

Att sätta lökarna: Plantera lökarna så fort som möjligt efter att du köpt dem. Om detta inte är möjligt, förvara dem i fuktig mossa för att motverka uttorkning. Köp inte lökar som hunnit ligga och torka i affären.

Skötsel: När växten etablerat sig bör den varje höst ges lite benmjölsgiva. Under den sena våren bör man klippa bort överblommade blomster så att näringen sugs tillbaka till löken istället för att blomman fokuserar på att producera frön.

Förökning: Köp stora Fritillaria lökar eftersom de get större blommor. Löken får inte ha torkat ut eller skadats, och den ska vara både fast och fyllig. Lösa och svampangripna lökar måste undvika.

Övrigt: Fritillaria meleagris, Kungsängslilja, är Upplands landskapsblomma. Den har fått sitt svenska namn efter Kungsängen utanför Uppsala där den finns i rikligt mängd. Det är dock inte en ursprunglig svensk art, utan den infördes för länge sedan och förvildade sig sedan.