Förvara lökar och knölar

Många lökar och knölar som har sitt ursprung i andra delar av världen trivs alldeles utmärkt i våra svenska trädgårdar under sommaren, men klarar inte av att hantera den karga vintern. Det samma gäller många av de sorter som tagits fram specifikt för trädgårdsodling. För att kunna ha den här typen av växter i trädgården måste man alltså gräva upp dem varje höst och förvara dem inomhus eller i alla fall frostfritt under vintern tills jorden blir tillräckligt varm för utplantering. Ett annat alternativ är att låta dem växa i krukor året runt eftersom det kan vara lättare att flytta en kruka fram och tillbaka än att gräva upp och plantera om lökar varje år. En annan anledning till att man kan behöva ta upp och förvara lökar och knölar är att många växter mår bra av att man regelbundet delar täta plantbestånd. Ibland är det inte lämpligt att omedelbart plantera om de delade lökarna och knölarna utan man behöver förvara dem. En tredje anledning till att plocka upp lökar och knölar är att man vill ge plats åt andra växter i trädgården.

Oavsett varför du behöver förvara lökar och knölar är det viktigt att göra det på rätt sätt. En lök eller knöl som förvaras på lämpligt vis skadas inte alls av att vara uppe ur jorden utan får tvärt om vila samtidigt som den skyddas från röta, lökätande djur, sjukdomar och andra problem.

Man bör vänta med att ta upp en lök/knöl tills de gröna bladen helt vissnat ned eftersom man vill ge knölen möjlighet att samla på sig så mycket näring som möjligt inför kommande säsong. Därför ska man också se till att vattna och ge näring ända tills bladen är helt skrumpna. Om du har bråttom eftersom du behöver platsen till andra växter kan du gräva upp knölarna tillsammans med de gröna bladen och plantera dem i krukor där de får stå tills bladen vissnat. På hösten bör man alltid gräva upp frostkänsliga knölar innan frosten kommer, oavsett om de har gröna blad kvar eller ej. För vissa arter går det dock bra att vänta tills efter den allra första nattfrosten.

Börja med att vattna jorden så att den blir mjuk och lätt att arbeta med. En trädgårdsgrep är ett bra redskap för den som ska gräva upp knölar. Använd den för att komma ned en bra bit under jordklumpen och försöka behålla jordklumpen så intakt som möjligt medan du lyfter eftersom de minskar risken för knölskador. När knölarna har lyfts upp bör man noggrant kontrollera dem så att man redan nu kan rensa bort alla som är osunt mjuka, sjuka eller skadade. Låt knölarna torka i skuggan i några dagar innan du varsamt borstar bort all vidhängande jord.

Exakt hur lökarna bör förvaras varierar, så det är alltid bra att skaffa specifik information om just de arter och sorter du har. Generellt sett tycker mjuka knölar såsom dahliaknölar om att förvaras i torv eller vermiculit så de inte blir alltför torra. Hårda knölar såsom tulpaner går bra att förvara i vanliga papperspåsar, papperslådor och träbackar. Huvudsaken är att det är luftigt. Hängande nätpåsar fungerar också bra eftersom de gör det lätt för luften att cirkulera.

Märk hyllplan, lådor och förvaringspåsar ordentligt så att du vet vad de innehåller. När man är i färd med att ordna förvaringen är det lätt att tro att man aldrig någonsin skulle kunna glömma bort vilken lök som är vilken, men när man väl står där inför nästa säsong och försöker hitta en viss lök brukar det kännas annorlunda och man är glad att man faktiskt tog sig tid att krafsa ned namnen.