Enkel dahlia

Populärnamn: Enkel dahlia
Vetenskapligt namn: Dahlia X cultorum
Familj:  Asteraceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Den enkla dahlian har gula diskblommor omgärdade av en enkel krans strålblommor. Det finns många olika färger och nyanser att välja mellan på strålblommorna, t ex mörkröd, kritvit, rosa eller gul precis som diskblommorna. De enkla dahliorna är de som mest liknar de ursprungliga vilda dahlior som växer i Mexiko.

Storlek: 30-120 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – VIII (knölarna måste tas upp och förvaras på frostfri plats)

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Jorden behöver vara näringsrik och väldränerad. Förbättra jorden med kompost och gödsel innan planteringen. Plantera på en solig och varm plats. Enkla dahlior kan blomma även i halvskugga, men blomningen blir inte lika praktfull som på platser där dahlian får full sol.

Att sätta lökarna: Förkultivera enkel dahlia genom att plantera den inomhus i april. Om man vill slippa gräva upp knölarna ur rabatten varje höst kan man odla enkel dahlia i stora krukor som bärs ut i trädgården eller till uteplatsen under den varma säsongen. Knölen bör planteras på 10 centimeters djup. Jorden får gärna innehålla granulerad gödsel.

Skötsel: Sluta gödsla när blomknoppar bildats. Om man vill ha buskiga dahlior som producerar många blommor kan man toppa stjälken när den blivit cirka 15 cm hög. Om du vill ha riktigt stora blommor ska du bara låta en knopp sitta kvar på varje skott. Under vintern ska knölarna förvaras på en mörk och frostfri plats.

Övrigt
: Dahlian ’Bishop of Llandaff’ har halvdubbla blommor och hör inte hemma i någon av de andra grupperna av dahlia. Man brukar föra ihop den med de vilda dahliorna trots att den inte finns i det vilda. ’Bishop of Llandaff’ är inte någon nyutvecklad kultivar utan har funnits i handeln mycket länge. Den har röda blommor och mörkt röda blad och är ett intressant alternativ för den som är ute efter en dahlia med enkel krans eftersom den är ett mellanting mellan enkel och dubbel.