Dvärgnarciss

Populärnamn:   Dvärgnarciss
Vetenskapligt namn: Narcissus triandrus
Familj:  Amaryllidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Dvärgnarcissen har bakåtvända kalkblad och blommorna pekar nedåt. Varje stjälk får 2-6 blommor. Vissa sorter doftar, andra inte. En av de äldsta varianterna är Narcissus triandrus ’Albus’ som på svenska heter änglatårar. Änglatårar har starkt bakåtvinklade kalkblad och stor krona.

Storlek: 15-30 cm hög, 10-20 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: Dvärgnarciss blommar på våren.

Jord/läge: Dvärgnarcissen trivs allra bäst i jord som är lätt och porös och rik på humus. Alltför blöt jord gör att löken lätt ruttnar. Plantera dvärgnarciss på en plats där den får full sol under våren. Under sommaren är däremot skugga en fördel, därför trivs dvärgnarciss under lövfällande träd.

Att sätta lökarna:  Dvärgnarciss planteras under den tidiga hösten. Förbättra jorden genom att blanda ut den med kompost och benmjöl ned till 30 cm djup. Om jorden i din trädgård dränerar dåligt kan du dessutom hälla sand över bottnen. Planteringshålet bör vara 15 cm djupt och om man vill att alla lökar ska blomma samtidigt måste de placeras på samma nivå. Den spetsiga delen ska peka uppåt. Täck över med jord och tryck till. Vattna ordentligt och skydda växtplatsen med löv eller liknande.

Skötsel: Ta inte bort vissna blad utan låt dem vara kvar så att så mycket näring som möjligt kan gå tillbaka till löken eller jorden. Ge dina dvärgnarcisser ett tillskott av kompost och benmjöl varje höst.

Förökning: Om man låter sina dvärgnarcisser vara ifred sprider de sig lätt på egen hand. Om man vill sprida dem till ett annat område av trädgården kan man gräva upp och dela klungor av lökar på våren och plantera om dem direkt på den nya växtplatsen. Om man vill kan lökarna istället sparas på en sval plats under sommaren och planteras ut först till hösten.

Övrigt: Dvärgnarcissen är en populär snittblomma.