Darwinhybridtulpan

Populärnamn:  Darwinhybridtulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Darwinhybridtulpanen är en enkelblommig tulpan som bildar mycket stora blommor och får en hög, robust stjälk. Det finns många olika färger och nyanser att välja mellan i handeln. Det är vanligt att darwinhybridtulpanen skiftar i färg över tid vilket gör den till ett spännande inslag i rabatten. Dessutom öppnar och sluter de sig under dagens lopp.

Storlek: 60-80 cm hög, 15-20 cm bred

Växtzon: I-V (VI)

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Tulpanlökar ruttnar lätt om jorden inte dränerar tillräckligt väl. Om jorden i tid trädgård är blöt bör du förbättra den med hjälp av sand och/eller kompost. Man kan även odla darwinhybridtulpan i en upphöjd plantering. Darwinhybridtulpanen älskar ful sol, men om du planterar den så att den halvskuggas något under dagen kommer blomningen att pågå längre.

Att sätta lökarna: September och oktober är de två bästa månaderna att sätta darwinhybridtulpan. Gräv en 30 cm djup grop och förbättra jorden med kompost och gödsel. Häll i några centimeter sand innan du planterar löken på cirka 15 centimeters djup. Löken sa sitta med den flata änden nedåt. Det är viktigt att alla lökar hamnar lika djupt om man vill att de ska blomma samtidigt. Fyll på med jord. Man behöver bara vattna om det är torrt. Skydda med ett lager kompost.

Skötsel: Darwinhybridtulpan uppskattar ett tillskott av benmjöl under våren när den skjuter skott. Det är viktigt att inte lägga benmjölet direkt på växten eftersom det kan orsaka skador. Näring och kompost bör även tillsättas på hösten, annars blir det svårt för lökarna att fortsätta blomma under flera år i rad.

Övrigt: Många trädgårdsodlare gräver upp sina darwinhybridtulpanlökar vartannat år och låter dem vila inomhus till hösten. Omplantering minskar risken för att blommorna ska bli mindre och mindre.