Cyklamen

Populärnamn:  Cyklamen
Vetenskapligt namn: Cyclamen spp.
Familj: Myrsinaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Cyklamen härstammar från Medelhavsregionen och Mindre Asien. I Sverige är den både tålig och lättodlad trots att den egentligen inte hör hemma här. De vanligaste färgerna är rosa och purpur, men du kan även få tag på vit cyklamen. Blomman har fem kronblad som är vridna och böjda bakåt. Bladen är gröna och formade som hjärtan eller njurar. Ofta har de vackra silvriga skiftningar.

Storlek: 8-15 cm hög, 20-25 cm bred

Växtzon: I-III

Blomsäsong: mars-april eller september-oktober

Jord/läge: Jorden bör vara väldränerad och får gärna innehålla gott om kalk och näringsämnen. Cyklamen mår bäst om den får växa i halvskugga eller skugga, t ex på en plats där skuggan vandrar under dagen. Om du vill odla cyklamen på en tämligen solig plats kan du välja arten Cyklamen cilicium.

Att sätta lökarna: Om man ska plantera på höst eller vår beror på vilken art man tänker odla. Preparerar jorden i april eller augusti beroende på art. Gräv en 2 dm djup grop och förbättra dräneringen genom att fylla upp 5 cm av den med grus, efter att ha luckrat upp jorden på bottnen av hålet. Blanda den urgrävda jorden med kompost och benmjöl och fyll igen halva hålet. (Om jorden i din trädgård är sur bör du även tillföra kalk.) Placera knölarna i gropen och täck över med jord. Tryck till och vattna rejält.

Skötsel: Cyklamen konsumerar inte särskilt mycket näring och gödsel är därför inte nödvändig. Däremot är det bra att ge blommorna mullrik kompost varje vår. Under vintern är det bra om man skyddar cyklamenlökarna med torra löv, granris eller liknande. Använd inte täckmaterial som binder fukt eftersom det kan skada löken. Om du har vårblommande cyklamen och det finns risk för barfrost under våren kan du använda fiberduk för att minimera skadorna.

Övrigt: Löken är giftig.