Bukettranunkel

Populärnamn: Bukettranunkel
Vetenskapligt namn: Ranunculus asiaticus

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Om du vill odla bukettranunkel i din trädgård kan du välja mellan en lång rad olika färger och nyanser, t ex gul, röd, vit, ljusrosa, bronsfärgad och cerise. Blommorna är stora och fyllda. Bladen har tunna flikar och påminner lite om ormbunksblad. Stjälkarna är både långa och kraftiga.

Storlek: 30-60 cm hög, 20 cm bred

Växtzon: Bukettranunkel är inte härdig i Sverige. Knölarna måste tas in på hösten.

Blomsäsong: vår och tidig sommar

Jord/läge: Jorden bör vara väldränerad, men samtidigt ska bukettranunkeln hållas något fuktig kring rötterna. (Däremot mår varken krona eller stjälkar bra av att stå någon längre tid i fukt.) För mycket väta kring rötterna kan leda till rotröta, så det är en fin balansgång. Bukettranunkel trivs bäst i full sol eller halvskugga. Under dagens allra varmaste timmar kan den behöva skuggas.

Att sätta lökarna: Börja med att förbereda jorden genom att sprida ut ett 10 cm tjockt lager av kompost och blanda det med trädgårdskalk ned till 20 cm djup. Placera sedan lökarna i blöt under 8-10 timmar innan du gör ett 5 cm djupt hål i jorden i vilket löken placeras med klorna pekandes nedåt.

Skötsel: När de nyplanterade bukettranunklarna har blivit cirka 5 cm höga mår de bra av att man lägger ut benmjöl några centimeter ifrån dem och vattnar rikligt. När man kan se knoppar är det dags att ge flytande gödning.

Unga plantor som får för mycket vatten kan drabbas av rotröta. Vattna rejält direkt efter planteringen men låt det sedan gå långt tills nästa vattningen, helst tills växten börjat skjuta skott.

När bladen skrumpnat helt är det dags att gräva upp knölarna och förvara dem inomhus till nästa säsong. Placera dem på en torr och sval plats.

Övrigt
: Bukettranunkel är en omtyckt snittblomma och den håller sig länge i vas utan att vissna. Den kan också hållas som krukväxt inomhus.