Bukettanemon

Populärnamn: Bukettanemon
Vetenskapligt namn: Anemone coronaria
Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Bukettanemonen bildar skålformade blommor så påminner lite om vallmoblommor. Mitten är svartfärgad och resten av blomman kan vara röd, skär, vit eller blå. Färgen är kraftfull och mättad och blomningen varar längre än hos vallmon.

Storlek: 25-45 cm hög, 6-10 cm bred

Blomsäsong: Sen vår och tidig sommar

Jord/läge: Jorden måste vara väldränerad och det får absolut inte finnas kvarstående vatten. Om du har blöt lerjord i din trädgård kan du förbättra den med hjälp av sand och kompost. Bukettanemon trivs bäst i full sol eller halvskugga. Om din trädgård ligger i en varm del av landet är halvskugga att rekommendera, medan full sol är bäst för bukettanemoner som växer i kallare regioner.

Att sätta lökarna: Bukettanemonlök kan planteras ut så snart frostrisken är över. Börja med att låta lökarna ligga i blöt 8-10 timmar. Gräv en cirka 15 cm djup grop. Om jorden i din trädgård är sur, blanda ned benmjöl och kalk. Benmjöl kan även användas för att göra jorden mer näringsrik. Tryck ned löken sidledes, cirka 5 cm ned. Observera alltså att det här är en lök som planteras sidledes, till skillnad från de flesta andra lökar. Vattna rejält och täck över lökarna med jord. Lägg gärna på ett lager skyddande täckbark.

Skötsel: I kalla klimat (kallare än zon I) är det säkrast att inte låta lökarna vara kvar i jorden under vintern. Ta upp lökarna innan den första frosten kommer och förvara dem i en torr och frostfri miljö tills det är dags att plantera ut dem igen. I zon I brukar det räcka med att täcka över lökarna med täckbark, man behöver inte ta in dem över vintern.

Övrigt: Det går bra att plantera bukettanemon under gräsmattan. Man lyfter upp grässvålen och planterar precis som vanligt, och lägger sedan tillbaka grässvålen över.