Botanisk tulpan

Populärnamn: Botanisk tulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa spp.
Familj: Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: När man samlar in vilda tulpaner och använder dem i planteringar brukar de kallas för botaniska tulpaner. Detta för att skilja dem ifrån de många tulpanhybrider och kultivarer som idag dominerar tulpanmarknaden. Det är vanligt att botaniska tulpaner blommar tidigt på våren och blommorna blir inte särskilt stora. Även i naturen finns det mängder av former och färger att välja på när det gäller tulpaner, så att man väljer botaniska tulpaner innebär inte att man måste hålla tillgodo med ett litet urval. Vissa arter doftar, andra inte.

Storlek: 10-50 cm hög, 10-15 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: april – juni

Jord/läge: Botaniska tulpaner behöver fukt, men jorden får absolut inte dränera dåligt eftersom det skadar löken. Om jorden i din trädgård är våt och hårt packad bör du luckra upp den och förbättra den, t ex med hjälp av sand och kompost.

Att sätta lökarna:  Vänta tills jorden blivit sval under hösten innan du planterar botaniska tulpaner. Många arter kan planteras ända in i november, även om det varit några frostnätter. Gräv ett 15 cm djupt hål och blanda jorden med både sand, kompost och benmjöl. Häll tillbaka 10 cm av jorden i hålet och placera lökarna en bit ned i jorden med den flata sidan nedåt. Fyll på med mer jord, platta till och vattna. Täck över med skydd under vintern, t ex täckbark.

Skötsel: På våren är det dags att ta bort den skyddande täckbarken och ge dina botaniska tulpaner lite extra näring i form av benmjöl. Ta inte bort blad eller stjälkar från växtplatsen förrän de skrumpnat helt, eftersom

Förökning: Om vilda tulpaner trivs kan de föröka sig själva i din trädgård och bilda stora mattor av blomster under våren.

Övrigt: Sorkar och flera andra djur tycker om att äta tulpanlökar.