Balkansippa

Populärnamn:  Balkansippa
Vetenskapligt namn: Anemone blanda

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Balkansippan får stora blommor som påminner om prästkragar. Blommorna kan vara blå eller vita, och det är vanligt att båda sorterna finns i fröpåsen. Om du bara vill ha den ena färger är det viktigt att du tittar efter när du köper så att du får sorterade frön. Det finns även rosa varianter, men de är inte lika vana. Bladen är mörkt gröna och under jorden finns en knölformad jordstam.

Storlek: 10-15 cm hög, 8-10 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: april och maj

Jord/läge: Jorden ska vara väldränerad. Om jorden i din trädgård inte dränerar väl, blanda i lövkompost. Lövkompost kommer dessutom att hjälpa till att hålla jordstammarna svala under sommaren. Balkansippa kan växa både i full sol och halvskugga. Den är anpassad för att växa under lövträd tidigt på våren där de får fläckvis sol och skugga.

Att sätta lökarna: Balkansippa planteras på hösten. Börja med att lägga jordstammarna i blöt 8-10 timmar. Blanda jorden på planteringsplatsen med kompost och benmjöl och luckra upp jorden ned till 10 centimeters djup. Placera jordstammen 5 cm ned i jorden och tryck till jorden kring dem. Täck över med jord.

Skötsel: Balkansippan behöver vanligen inte gödslas. Om du tror dina växter lider av näringsbrist kan du ge dem lite benmjöl tidigt på våren.

Förökning: Om dina balkansippor börjar blomma sämre bör du dela dem. Vänta tills bladen vissnat helt och gräv sedan upp jordstammarna. Låt torka något dygn, dela, och plantera igen.

Om man inte plockar bort överblommade blommor kommer balkansippan att sprida sig själv i trädgården.

Övrigt: Balkansippa planteras ofta i gräsmattan. Då lyfter man på grässvålen, plantera som vanligt, och lägger tillbaka grässvålen igen. Klipp inte gräset på växtplatsen förrän balkansippans blad vissnat ned helt också hållet, så att näringen fått en chans att gå tillbaka till löken.